BOLJE I U SLOVENIJI: Smanjuje se broj novozaraženih, 41 osoba preminula!
Slovenija, ilustracija, Foto: . EPA/IGOR KUPLJENIK

lakša slika

BOLJE I U SLOVENIJI: Smanjuje se broj novozaraženih, 41 osoba preminula!

Time se je ukupan broj potvrđenih slučajeva korona virusa od početka epidemije povećao na 104.982, od čega je aktivno 20.167.

Objavljeno:

U Sloveniji je u poslednjih 24 časa potvrđeno 1.427 novih slučajeva korona virusa, a 41 osoba je preminula od posledica Kovid-19, objavila je danas slovenačka vlada.

Time se je ukupan broj potvrđenih slučajeva korona virusa od početka epidemije povećao na 104.982, od čega je aktivno 20.167.

Tokom poslednjih 24 časa obavljeno je 5.600 testova i potvrđeno 1.427 zaraženih, a udeo pozitivnih testova je 25,48 odsto, objavila je vlada, navodeći da je broj novozaraženih za 300 manji nego pre sedam dana i da se potvrđene zaraze smanjuju već sedam dana uzastopno, prenela je Hina.

U bolnicama je trenutno 1.212 obolelih, od čega 206 na odeljenjima intenzivne nege, a sa zadnjim smrtnim slučajevima ukupan broj preminulih povećao se na 2.274.

Slovenačka vlada zadnjih dana ocenjuje da su stroge protivepidemiološke mere konačno počele da daju rezultate jer broj novoobolelih na nedeljnom nivou počinje da pada, pa je u poslednjih sedam dana prosečni broj dnevnih zaraza iznosio 1.353, a pomalo se smanjuje i broj hospitalizovanih.

Od danas do srede na snazi je privremeno ublažavanje nekih mera, ali ne i onih najstrožih, poput policijskog časa i zabrane napuštanja mesta stanovanja po opštinama, osim u četiri regiona na zapadu zemlje koje imaju nešto bolju epidemiološku situaciju.

Od danas je ponovo dozvoljeno obavljanje verskih obreda uz prisutnost vernika, ali za svakog prisutnog u verskom objektu mora biti osigurano 30 kvadratnih metara prostora, u crkvi se ne sme pevati, a ostala su na snazi i brojna druga ograničenja, poput zabrane okupljanja ispred crkve.

Ponovno otvaranje crkava za sada su najavili samo u ljubljanskoj nadbiskupiji i biskupiji Kopar, dok druge biskupije najavljuju misna slavlja tek u sredu, a evangelistička crkva u Sloveniji najavila je da će se i dalje držati do sada važećih restrikcija i crkve neće otvarati za verska okupljanja.

Zbog teške epidemiološke situacije još nije određeno kako će vernici moći da obeleže Božić, a savetuju se porodična okupljanja u manjem krugu.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.