ONA JE SIGURNA I ZADOVOLJAVA 3 KLJUČNA USLOVA: Švajcarska odobrila vakcinu Fajzer!
Vakcina, ilustracija, Foto: EPA-EFE/ ANDREY RUDAKOV HANDOUT

saopšteno

ONA JE SIGURNA I ZADOVOLJAVA 3 KLJUČNA USLOVA: Švajcarska odobrila vakcinu Fajzer!

"Posle pažljivog razmatranja raspoloživih informacija Svismedik je zaključio da je vakcina protiv Kovid-19 kompanija Fajzer i BioNtek sigurana i da njene prednosti prevladavaju rizike", navodi se u saopštenju

Objavljeno:

Švajcarska je odobrila upotrebu vakcine laboratorija Fajzer i BioNTek protiv Kovida-19, saopštilo je danas nacionalno regulatorno telo Svismedik (Swissmedic).

"Posle pažljivog razmatranja raspoloživih informacija Svismedik je zaključio da je vakcina protiv Kovid-19 kompanija Fajzer i BioNtek sigurana i da njene prednosti prevladavaju rizike", navodi se u saopštenju.

Ovo je prva vakcina protiv korona virusa koja je zvanično odobrena u Švajcarskoj."Mogli smo brzo da donesemo ovu odluku a da se istovremeno uverimo o poštovanju tri ključna uslova, bezbednost, efikasnost i kvalitet, rekao je direktor Svismedika Ramund Bruhin.

Švajcarska koja ima 8,6 miliona stanovnika unapred je obezbedila ugovore za 15,8 miliona doza vakcina protiv korona virusa sa tri različite laboratorije - tri miliona od firmi ; Fajzer/BioNTek, 7,5 miliona doza od američke firme Moderne i 5,3 miliona doza od firme AstraZeneka. Za ove vakcine potrebno je po dve doze po pacijentu.

Švajcarska vlada je juče najavila nove mere u nastojanju da suzbije epidemiju Kovida-19 koja nastavlja da se širi u delu zemlje. Švajcarska dnevno beleži više od 4.000 novozaraženih korona virusom i više od sto mrtvih. Ukupno je u zemlji zabeleženo 400.000 slučajeva i 6.000 umrlih od početka pandemije.

Vakcina Fajzera i BioNteka je dobila odobrenje u SAD, Velikoj Britaniji gde su već počele vakcinacije, kao i u nekoliko drugih zemalja.

Evropska agencija za lekove se sastaje 21. decembra da razmatra odobrenje za stavljanje na tržište vakcine Fajzer/BioNTek, sa ciljem da kampanja vakcinacija počne već krajem decembra u 27 zemalja EU.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.