SVE JE SNIMLJENO! Ova država gradi TAJNO PODZEMNO NUKLEARNO POSTROJENJE, a evo kako izgleda!
Postrojenje, Foto: Youtube

OTKRIVENI SU

SVE JE SNIMLJENO! Ova država gradi TAJNO PODZEMNO NUKLEARNO POSTROJENJE, a evo kako izgleda!

Do toga dolazi nakon ubistva Mohsena Fahrizada , jednog od najboljih iranskih nuklearnih naučnika, prošlog meseca, prenosi Skajnjuz.

Objavljeno:

Prema novim satelitskim slikama, Iran gradi podzemno nuklearno postrojenje.

Slike snimljene 11. decembra prikazuju strukturu koja se sastoji od mreže stubova, poput onih koje se koriste za zaštitu zgradama sklonih zemljotresima, prenosi Skajnjuz.

Iran nije javno priznao nijednu novu izgradnju u svom podzemnom nuklearnom postrojenju Fordu, navodi AP.

Iako svrha zgrade ostaje nejasna, svaka vrsta radova u Fordu verovatno će izazvati novu zabrinutost pred kraj Trampove administracije pre inauguracije novoizabranog predsednika Džoa Bajdena. Iran već gradi svoje nuklearno postrojenje u Natanzu nakon misteriozne eksplozije u julu, koju je Teheran opisao kao diverzantski napad.

Izgradnja na lokaciji Fordo započela je krajem septembra. Satelitske slike koje je AP dobio od kompanije "Maxar Technologies" pokazuju da se gradnja odvija na severozapadnom uglu lokacije, u blizini svetog šiitskog grada Kom, nekih 90 kilometara jugozapadno od Teherana.

"Sve promene na ovom mestu pažljivo će se posmatrati kao pokazatelj kuda ide iranski nuklearni program", rekao je Džefri Luis iz Instituta za međunarodne studije Midlberi koji proučava Iran.

Do toga dolazi nakon ubistva Mohsena Fahrizada , jednog od najboljih iranskih nuklearnih naučnika, prošlog meseca, prenosi Skajnjuz.

Satelitska fotografija od 11. decembra prikazuje ono što se čini kao iskopani temelj za zgradu sa desetinama stubova. Takvi stubovi mogu se koristiti u građevinarstvu za zaštitu zgrada u zemljotresima.

Gradilište se nalazi severozapadno od Fordovog podzemnog objekta, izgrađenog duboko u planini kako bi ga zaštitilo od potencijalnih vazdušnih udara. Zgrada se nalazi u blizini ostalih objekata za podršku, istraživanje i razvoj u Fordu.

Tramp je 2018. jednostrano povukao SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma prema kome je Iran prihvatio da ograniči obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Kao odgovor na unilateralno povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma i uvođenje sankcija, Iran je od maja 2019. prestao da se pridržava niza ograničenja, tako vršeći pritisak na evropske potpisnike sporazuma da mu pomognu da se izbori s politikom Vašingtona.

Iran od septembra 2019. proizvodi obogaćeni uranijum u nuklearnoj elektrani u Natancu centrifugama koje su sporazumom zabranjene, a 7. novembra je objavio da je ponovo pokrenuo proces obogaćivanja uranijuma u podzemnom postrojenju Fordo.

(Espreso.co.rs/B92.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.