OVA DVA MOĆNA SAVEZNIKA UNIŠTAVAJU VIRUS! Jedan je vitamin, a drugi se nalazi u KISELOM KUPUSU!
Voće/ilustracija, Foto: Printscreen Youtube/Kako kiseliti kupus

jačajte imunitet

OVA DVA MOĆNA SAVEZNIKA UNIŠTAVAJU VIRUS! Jedan je vitamin, a drugi se nalazi u KISELOM KUPUSU!

Deficit vitamian D može povećati rizik od pada imuniteta, problema sa kostima, pa čak i malignih oboljenja.

Objavljeno:

Za zaštitu od korona virusa najvažnije su pravilna higijena i održavanje distance, ali uporedo je važno i jačanje imuniteta.

Kako i se pri suočavanju sa virusom, prehladom i gripom naše telo na najbolje izborilo i kako bismo smanjili rizik od oboljenja i teških simptoma, neophodno je da konstantno radimo na ojačavanju i negovanju svog imunog sistema.

Poznato je da vitamin C ima značajnu ulogu u očuvanja odbrmbenog meghanizma, ali imunolozi sada preporučuju još dva moćna saveznika za imunitet - PROBIOTICI i VITAMIN D.

Kako bismo imali jak imunitet, neophodno je da prvenstveno očistimo creva i spostavimo ravnotežu u crevnoj mikroflori. U ovoj nameri pomoći će izbalansirana ishrana i vlakna, ali je neophodno, naročito tokom sezone virusa, gruipa i prehlada, obratiti vežu pažnju na značaj probiotika.

Godinama, kao i sa lošom ishranom koja se naročito povećava tokom zimskih meseci, u našim crevima se talože toksini. Usled toga, dolazi do propustljivosti creva i oslabljene crevne sluzokože, a samim tim naše telo psotaje posložnije za razvoj infekcija, virusa, gljivica i loših bakterija.

Probiotici održavaju nivo dobrih i kvalitetnih bakterija u našom digestivnpom traktu, podstiču varenje, čiste creva i pozitivno utiču na jačanje imuniteta.

Namirnice koje sadrže probiotike su: fermentisana hrana, kiseli kupus, jogurt, kefir, gljia kombuha, mladi sir, kiseli kupus, jogurt, kiseli krastavci...

Savršeno komplementaran sa probioticima u cilju jačanja imuniteta jeste vitamin D. Tokom letnjih meseci potrebno je samo 15 minuta izloženosti Suncu kako bismo našem telu pružili potreban nivo vitamina D, ali tokom zime, nivo ovog vitamina drastično opada.

Deficit vitamian D može povećati rizik od pada imuniteta, problema sa kostima, pa čak i malignih oboljenja.

S obzirom da smo tokom zime više izloženi virusima, gripu i prehladama, a i Sunčevi zraci su oslabljeni, potrebno nam je više vitamina D.

Ovog vitamina tokom zime ima vrlo malo u hrani, a najviše ga sadrže namirnice poput šampinjona, kozjeg sira. soka od narandže, losos, blitva, žumance, tunjevina, ulje od jetre bakalara...

Mnogi imunolozi tokom zime preporučuju suplementaciju vitamina D, ali je važno da pre uzimanja suplemenata konsultujete se sa stručnjakom i odredite pravu dozu.

Pored vitamina D i probiotike, za imunitet su sjajni i cink, selen, kao i folna kiselina.

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.