UMRO U PARIZU OD KORONE, SVE SE ODIGRALO JAKO DRAMATIČNO TOKOM NOĆI: Napustio nas je veliki Pjer!
Burundi, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/KIM LUDBROOK

tuga

UMRO U PARIZU OD KORONE, SVE SE ODIGRALO JAKO DRAMATIČNO TOKOM NOĆI: Napustio nas je veliki Pjer!

Bivši predsednik Burundija Pjer Bujoja umro od kovida-19

Objavljeno:

Bivši predsednik Burundija Pjer Bujoja umro je od korona virusa u Parizu u 72 godini, saznaje se danas od više članova njegove porodice.

Bujoja je bio predsednik te istočnoafričke zemlje od 1987-1993 i od 1996-2003, a takodje je bio visoki predstavnik Afričke unije za Mali i Sahel od 2012. do kraja novembra ove godine.

Jedan član njegove porodice rekao je da je bio hospitalizovan od 9. decembra u bolnici u Bamaku, glavnom gradu Malija, gde je stavljen na respirator, a juče je evakuisan za Pariz.

Avion je stigao u Pariz sinoć, a Bujoja je umro u kolima hitne pomoći koja su ga prebacivala do pariske bolnice, naveo je izvor koji nije želeo da mu se navede ime.

Bujoja je u oktobru osudjen na doživotni zatvor u svojoj zemlji za ubistvo svog prethodnika Mečiora Ndadajea 1993. godine. Bivši predsednik tada je rekao da se radi o političkom procesu vodjenom na skandalozan način i krajem novembra je podneo ostavku na mesto specijalnog izaslanika Afričke unije da bi "oprao svoju čast".

Bujoja, koji je iz naroda Tutsi poreklom je iz skromne porodice, prvo je napravio karijeru u vojsci pre nego što je postao predsednik posle državnog udara protiv Žan-Batista Bagaze, takodje Tutsija.

Tokom prvog mandata radio je na otvaranju demokratskog prostora u Burundiju u procesu koji je 1993. doveo do izbora Melhiora Ndadajea na čelo zemlje, prvog demokratski izabranog predsednika Burundija i prvog Hutija na vlasti. Huti narod predstavlja oko 85 odsto stanovništva Burundija.

Bujoja je ponovo došao na vlast 1996, opet državnim udarom u vreme kada je Burundi bio zahvaćen krvavim gradjanskim ratom. Potpisao je 2000. godine Sporazume iz Aruše kojim se okončava gradjanski rat, i napustio vlast 2003. u skladu sa tim sporazumima.

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.