U ŠVEDSKOJ OPADA POVERENJE U VLASTI: Ovo je izuzetno potreslo KRALJA!
Švedska, Foto: Reuters

pandemija ih poljuljala

U ŠVEDSKOJ OPADA POVERENJE U VLASTI: Ovo je izuzetno potreslo KRALJA!

"Švedski narod stradao je u teškim uslovima", izjavio je kralj Karl XVI Gustaf...

Objavljeno:

U Švedskoj, koja je od početka pandemije korona virusa praktikovala liberalniji pristup odgovoru na virus, počelo je da opada poverenje u odgovorne, a čak je i švedski kralj, koji se retko oglašava, uputio javni prekor.

Znatno više Šveđana obolelo je i preminulo od virusa Kovid-19 nego u ijednoj drugoj nordijskoj zemlji, a s obzirom da u Stokholmu gotovo da nema više slobodnih kreveta na odeljenjima za intenzivnu negu, nivo frustracije je izuzetno porastao, piše Blumberg.

"Švedski narod stradao je u teškim uslovima", izjavio je kralj Karl XVI Gustaf.

Kada je reč o strategiji primenjenoj u Švedskoj, Karl Gustaf je dodao da "nismo uspeli".

Kako navodi američka agencija, veliki deo krivice usmeren je na glavnog arhitektu švedske strategije epidemiologa i šefa Agencije za javno zdravlje Andersa Tegnela, a prema anketi obavljenoj u četvrtak, u poslednja dva meseca podrška njemu je znatno opala.

"Kralj primečhuje kao i mi drugi da se činjenica da je toliko ljudi preminulo ne može smatrati ničim drugim nego neuspehom", rekao je premijer Švedske Stefan Lofven.

U međuvremenu, Tegnel je nastavio da brani sveukupnu strategiju Švedske o izbegavanju uvođenja zaključavanja, a tvrdi i da ne postoje stvarni dokazi da maske za lice rade.

U intervjuu za TV4, Tegnel je rekao da niko ne može reći da li je strategija Švedske zakazala, a za izveštaj objavljen početkom nedelje koji je pokazao značajne nedostatke u švedskom pristupu koji su doveli do prekomerne smrtnosti starijih osoba, rrekao je da se "manje više sve zemlje bore sa tim".

Ipak, priznao je i da je situacija u Švedskoj zastrašujuća.

"Počinjemo da se približavamo tački preloma u mnogo različitih aspekata. Shvatam da je zdravstvenoj zaštiti sada veoma teško, osoblje je istrošeno, što sve znači da pritisak na negu postaje veoma, veoma velik", rekao je on.

U svom intervjuu za TV4 Tegnel je rekao da je iznenađen intenzitetom drugog talasa pandemije i dodao da i mnogi drugi dele njegovo mišljenje.

U Švedskoj je od početka pandemije od korona virusa preminulo oko 8.000 građana, ya razliku od Danske gde je preminulo manje od 1.000, oko 480 u Finskoj i nešto više od 400 u Norveškoj.

Švedska je od početka pandemije imala drugačiji pristup bolesti yasnovan na savesti građana, zbog čega nije bilo ni zaključavanja zemlje ni uvođenja policijskog časa, niti većih ograničenja.

(Espreso.co.rs/tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.