EVROPSKA POLITIČARKA GREŠKOM OBJAVILA CENE SVIH VAKCINA PROTIV KORONE! Ubedljivo je najjeftinija OKSFORDSKA
Ilustracija, Foto: profimedia

ČUDNO

EVROPSKA POLITIČARKA GREŠKOM OBJAVILA CENE SVIH VAKCINA PROTIV KORONE! Ubedljivo je najjeftinija OKSFORDSKA

Cene su baš raznolike

Objavljeno: 09:40h

Evropska komisija danima odbija da da informacije o ceni vakcina protiv Covida-19 koje naručuje u ime država članica. Iako mnoga građanska udruženja i parlamentarci traže transparentnost u tome, jer se vakcine plaćaju novcem poreskih obveznika, iz Komisije su odbijali da spomenu cene rekavši da je to "tajna" jer se radi o komercijalnim ugovorima.

Ali greškom je cenovnik procurio u Belgiji. Državna sekretarka Belgiji Eva De Bliker je na Twitteru greškom objavila cenovnik. To je odmah preneo i najtiražniji belgijski list Het Laatste Nieuws (HLN). Iako je tvit brzo izbrisan, HLN je napravio screenshot u kojem se vide cjene.

Tako će građani EUvakcine koje je ugovorila Evropska komisija plaćati od 1,78 evra do 18 evra po dozi.

Prva vakcina koja je već krenula od proizvođača BioNTech/Pfizer je EU ugovorila po ceni od 12 evra po dozi. Kako će biti potrebne dve doze po osobi vakcinacija za jednog građanina će s ovom vakcinom koštati 24 evra.

Najjeftinija vakcina je ona koju zajedno proizvode Oksfordski Univerzitet i kompanija AstraZeneca. Ono će koštati samo 1,78 evra po dozi. Proizvođači ove vakcine su se obvezali da na vakcini neće zarađivati.

Cenovnik:

Oxford/AstraZeneca: €1.78

Johnson & Johnson, $8.50

Sanofi/GSK: €7.56

BioNTech/Pfizer: €12

CureVac: €10

Moderna: $18

U međuvremenu je državna sekretarka Belgije rekla da je objava bila “greška od strane tima za komunikacije”, ali da to neće ugroziti snabdevanje vakcinom u Belgiji. A u Evropskoj komisiji i dalje "ne žele da komentarišu" i kažu da je cena vakcine "tajna".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.