MAĐARSKA KRIVA: Evropski sud pravde doneo odluku! OVO IM SE STAVLJA NA TERET
Viktor Orban, Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

politika

MAĐARSKA KRIVA: Evropski sud pravde doneo odluku! OVO IM SE STAVLJA NA TERET

Sud je utvrdio da je Mađarska pogrešila

Objavljeno:

Evropski sud pravde saopštio je danas da je Mađarska prekršila zakone EU namenjene zaštiti osetljivih grupa migranata i izbeglica time što ih je, kako je naveo, sprečila da ostvare svoje pravo da se prijave za azil i tako što ih je nezakonito pritvarala u "tranzitne zone" na granici sa Srbijom.

"Sud smatra da Mađarska nije ispunila svoju obvezu da obezbedi efikasan pristup postupku za odobravanje međunarodne zaštite", navodi se u sapštenju najvišeg suda EU.

Sud je odbacio stav mađarske vlade da migraciona kriza, tokom koje je više miliona ljudi pobeglo s Bliskog istoka i severne Afrike i uputilo se ka Evropi, predstavlja opravdanje za kršenje pravila EU u ime očuvanja javnog poretka, prenosi Rojters.

Sud je utvrdio da je Mađarska pogrešila time što je prisilno, uz pomoć policije, proterala osobe koje nisu državljani EU u Srbiju, navodeći da nisu poštovana pravila i garancije EU koje imaju za cilj da takve deportacije učine humanijim.

Sud tvrdi da je kopnena granica Srbije "lišena bilo kakve infrastrukture", te navodi da Mađarska nije poštovala pravo migranata da se prijave za azil ili da ostanu u zemlji ograničen period vremena, čak i nakon što im je odbijen zahtev za azil.

Mađarska ministarka pravde Judit Varga odbacila je presudu MSP navodeći da će Mađarska nastaviti da štiti granice Mađarske i Evrope i da će učiniti sve da spreči formiranje međunarodnih migrantskih koridora, prenosi AP.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.