AKO IH KORISTITE, RAZMISLITE JOŠ JEDNOM! MIRIŠLJAVE SVEĆE uopšte nisu naivne za UPOTREBU! Ovo je OPASNO!
Mirišljava sveća, ilustracija, Foto: Profimedia

zabrinjavajuće

AKO IH KORISTITE, RAZMISLITE JOŠ JEDNOM! MIRIŠLJAVE SVEĆE uopšte nisu naivne za UPOTREBU! Ovo je OPASNO!

Nisu tako dobre po vas

Objavljeno:

Kada se koriste skromno, jednom, dva puta nedeljno u dobro provetrenoj sobi, nema razloga za brigu, kaže Heder Patisol, profesorka toksikologije u Severnoj Karolini. Ali palite li nekoliko mirišljavih sveća na dnevnoj bazi i ako je prostor mali, kao toalet, a vrata su još i zatvorena, to je razlog da razmislite o svojoj navici.

Ovo su tri načina na koje mirišljave sveće mogu naštetiti zdravlju i kako izbeći opasnosti ako želite još uvek da ih koristite.

1. Većina ispušta neku količinu toksičnih hemikalija

Puno je sveća napravljeno od parafina, materijala koji je dobijen derivacijom nafte.. Parafin može sadržati hemikalije kao benzin i toluen. Obe hemikalije su na listi kancerogenih.

Mirisi koji su dodati sveći mogu imati ftalate, hemikaliju koja remeti hormone i može uticati na razvoj karcinoma i neplodnosti. Gorenje nekoliko sveća izlaže vas određenim dozama formaldehida i acetaldehida koje prelaze sigurne vrednosti kada se radi o riziku obolevanja od karcinoma.

sveće, Voskar
foto: Filip Plavčić

2. Mogu pogoršati simptome astme i alergije

Jedno istraživanje je utvrdilo da hemijski zagađivači u parafinu mogu izazvati probleme alergičarima ili astmatičarima. Čak i parafin bez mirisa ili na bazi soje može stvarati zagađivače koji pogoršavaju kvalitet vazduha unutrašnjeg prostora i izazvati probleme disanja.

3. Starije sveće mogu izazvati trovanje olovom

Istraživanje Univerziteta u Mičigenu kaže da neki fitilji sadrže olovo koje kada gori duže od dva sata može izazvati trovanje. Dim koji nastane od fitilja koji ima olovo može stvoriti sloj na nameštaju ili tepihu kao i pasivno pušenje. Može itekako štetiti zdravlju jece, kaže autor istraživanja, profesor Jerom Nriagu. U nekim zemljama su ove sveće zabranjene, ali u nekima nisu, ukoliko su starije veća je šansa da imaju olovo.

(Espreso.co.rs/Objektiv.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.