OTAC JE MUŠKO, MAJKA JE ŽENSKO: Ovo piše u USTAVU EVROPSKE DRŽAVE
Pitanje rodne ravnoprvnosti u Mađarskoj pod znakom vela, Foto: Petar Lazović

sada je zvanično

OTAC JE MUŠKO, MAJKA JE ŽENSKO: Ovo piše u USTAVU EVROPSKE DRŽAVE

"Ostavite našu decu na miru!", madjarski premijer osudio postojanje gej likova u dečijim knjigama

Objavljeno: 15:13h

Novonapisani amandmani u mađarskom Ustavu, isključuju gej brakove, oduzimaju pravo istopolnim zajednicama na usvajanje dece i uvodi zakon o obaveznom definisanju pola deteta na rođenju.

Ova diskriminatorna politika konačno potiskuje osnovna ljudska prava LGBTQ zajednice, nakon ukidanja diskursa rodne ravnopravnosti zabranom rodnih studija na univerzitetima 2018.

Iako se sumnja da je drastičnom potezu mađarske vlade prethodilo javno sramoćenje političke scene razotkrivanjem anti-LGBTQ člana evropskog parlamenta Džosefa Šajzera koji je zatečen u ilegalnoj gej orgiji u Belgiji, mađarski premijer Viktor Orban tvrdi da je "neophodno zaštititi našu decu od zapadnjačkih ideoloških i bioloških procesa".

U skladu sa tim, definisanje pola deteta pri rođenju umanjuje potrebu za transrodnim pitanjima, a restrikcijom prava na usvajanje dece gde se isključivo bračnim parovima pruža ova šansa, omogućava "zdraviju zajednicu tradicionalnih vrednosti, gajenu u mađarskom duhu hrišćanstva".

Da se radi o političkom potezu i forsiranju Orbanove postave u fotelje na sledećim parlamentarnim izborima 2022, opozicija nesumnjivo navodi.

Viktor Orban
foto: Profimedia

Uz to je Katalina Novak, žena, ministarka porodičnih pitanja, šokirala video porukom na svom ličnom Fejsbuk profilu u kojoj govori da "žene ne treba uvek da se takmiče sa muškarcima na profesionalnom nivou", što je izazvalo niz osuda od strane aktivistkinja širom zemlje.

"Homofobični i transfobični ataci na mađarsku LGBTQ zajednicu od strane mađarskih vlasti, definitivno predstavljaju najcrnje dane za osnovna ljudska prava", zaključio je mađarski direktor međunarodne amnestije Dejvid Vig.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/dailymail.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.