DA LI JE OVO MORALO DA SE DESI JEDNOJ MAJCI DA BI SE UVEO NOVI ZAKON? Kazna hemijskom kastracijom
Printscreen/ Žena se bori za svoja prava, Foto: Printscreen Youtube

NIKAD KRAJA NASILJU NAD ŽENAMA

DA LI JE OVO MORALO DA SE DESI JEDNOJ MAJCI DA BI SE UVEO NOVI ZAKON? Kazna hemijskom kastracijom

Seksualno nasilje i nasilje generalno prema ženama u Pakistanu je ogromno. Od 2018. značajno je porastao broj silovanja, kada su imali i jeziv slučaj silovanja i ubistva šestogodišnje Zainab Ansari

Objavljeno:

Pakistan je doneo novi zakon prema kojem će kazna za neke silovatelje biti hemijska kastracija, nakon okupljanja javnosti zbog vrlo izraženog seksualnog nasilja u toj državi. Premijer Imran Khan odobrio je zakon prošlog meseca, a danas je stupio na snagu.

Hemijska kastracija je kastracija putem anafrodizijačkih lekova, kojima se snažno i smanjuje nivo testosterona i praktički smanjuje i pubertetski nivo. Ovo se već godinama prema zlostavljačima dece koristi u Indoneziji i Poljskoj. Ovaj zakon je inače samo jedna od mera kojom se u Pakistanu nastoji smanjiti seksualno zlostavljanje, pa će tako krenuti u izradu registra silovatelja.

Zakon je donesen nakon velikih okupljanja kada su jednu devojku silovala dvojica muškaraca nedaleko od grada Lahorea u septembru. Dvojica napadača su je izvukli iz auta i dok je čekala pomoć, koju je nazvala, obojica su je silovala, a njena maloletna i prestravljena deca sve su gledala iz automobila. Policija je obojicu kasnije pronašla i uhapsila.

Protesti su eruptirali nakon što je glavni državni istražitelj Umar Sheikh izjavio da je žena sama kriva za silovanje, jer je trebalo putovati cestom koja nije tako pusta, te da je trebalo proveriti ima li dovoljno goriva pre nego što je krenula na put.

1 / 1 Foto: Printscreen Youtube

Donošenje novog zakona pozdravio je Amnesty International, dok neki kritikuju kemijsku kastraciju i tvrde da je to prestroga kazna i da se vlasti često ne konsultuju dovoljno dobro pre nego što je odobre.

Pakistanska vlada sada ima rok od 120 dana da zakon trajno odobri i parlament, ali do tad će svejedno biti na snazi.

Ostale mere i zakoni koji su doneseni uključuju i zakon po kojem se presude za silovanje moraju doneti najviše u roku od četiri meseca.

Seksualno nasilje i nasilje generalno prema ženama u Pakistanu je ogromno, svake godine u toj državi je ubijeno 1000 žena zbog optužbi da su prekršile neku konzervativnu normu o braku. Od 2018. značajno je porastao broj silovanja, kada su imali i jeziv slučaj silovanja i ubojstva šestogodišnje Zainab Ansari.

Silovatelji u Pakistanu uglavnom dobijaju kazne između 10 i 25 godina zatvora ili smrtnu kaznu vešanjem. Za grupno silovanje kazna je doživota robija. Ali, neefikasno pravosuđe dovelo je do toga da žene zbog straha da će biti osramoćene, slučajeve silovanja ni ne prijavljuju.

(Espreso.co.rs/24.sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.