Ni traga ni glasa od 300 đaka: Posle napada kalašnjikovima na školu, Nigerija ponovo u strahu (VIDEO)
Pokrenuta akcija spasavanja, Foto: Printscreen/Youtube

OTMICA UČENIKA

Ni traga ni glasa od 300 đaka: Posle napada kalašnjikovima na školu, Nigerija ponovo u strahu (VIDEO)

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš osudio je napad i pozvao na hitno oslobađanje otete dece

Objavljeno:

Roditelji 300 đaka koji su nestali nakon napada na školu koji se dogodio u petak u nigerijskoj državi Katsina sve više su u strahu za njihov život.

Napadači naoružani kalašnjikovima upali su u petak uveče u srednju naučnu školu, a oko 300 učenika je skupljeno i ispraćeno iz prostorija škole, piše "Sky News".

Zajedničku akciju spasavanja pokrenuli su u subotu policija, vazduhoplsovstvo i vojska, a ubrzo nakon što je vojska locirala jedno skrovište u šumi Zango došlo je do razmene vatre.

Vladini zvaničnici trenutno pregovaraju sa napadačima koji su oteli đake, saopštio je kabinet predsednika Mahamadua Bauharija.

Neki detalji racije su i dalje nepoznati, a lokalni zvaničnici tvrde da nijedna grupa nije preuzela odgovornost za otmicu učenika.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš osudio je napad i pozvao na hitno oslobađanje otete dece i njihovo bezbedno vraćanje porodicama.

Neki od đaka uspeli su da pobegnu tako što su preskočili ogradu nakon što je policija razmenila vatru sa napadačima.

Ovu školu inače pohađa više od 600 đaka, a događaj je probudio ružne uspomene na 2014. godinu i otmicu više od 270 devojčica koje je kidnapovao Boko Haram u nigerijskoj žavi Borno.

Za šest godina je samo oko 100 devojčica nađeno ili oslobođeno. Mnoge od njih se sada pojavljuju u propagandnim snimcima ove terorističke organizacije, a veruje se da neke više nisu žive.

(Espreso.co.rs/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.