GOTOVO JE! Džo Bajden je upravo i ZVANIČNO izabran za NOVOG PREDSEDNIKA SAD!
Džo Bajden, Foto: Profimedia

kraj je došao

GOTOVO JE! Džo Bajden je upravo i ZVANIČNO izabran za NOVOG PREDSEDNIKA SAD!

Tramp je rekao krajem prošlog meseca da će napustiti Belu kuću ako elektorski kolegij glasa za Bajdena.

Objavljeno:

Glasovima elektora američkih saveznih država u ponedeljak je potvrđena pobeda izabranog demokratskog predsednika Džoa Bajdena čime su okončani pokušaji republikanca Donalda Trampa da ospori rezultate izbora 3. novembra.

Za pobjedu potrebnih 270 elektorskih glasova Bajden je dobio u poslepodnevnim satima po istočnoameričkom vremenu. Demokratskog predsednika preko praga od 270 glasova 'pogurali' su elektori iz Kalifornije.

Vermont, mala američka savezna država na sjeveroistoku zemlje, bila je u ponedjeljak prva čiji su elektori glasali u formalnoj proceduri kojom izborni kolegijum potvrđuje rezultate američkih predsjedničkih izbora na kojima je pobedio bivši američki potpredsednik Bajden.

Posebno je bilo zanimljivo glasanje elektora u saveznoj državi New York. Onde su dva elektorska glasa dali bivši predsednik Bil Klinton i bivša državna sekretarka i njegova supruga Hilari Klinton jer su među 29 elektora kojima raspolaže New York.

Dvoranom je odjeknuo aplauz kada je objavljeno da je svih 29 elektora glasalo za Bajdena te senatorku Kamalu Haris za potpredsednicu, prenosi New York Times.

Njujorški guverner Andrew M. Cuomo, demokrat, bio je takođe jedan od elektora i predsedao je elektorskim kolegijem.

Hillary Clinton nakon glasanja je objavila na Twitteru svoje uverenje da "bi trebalo ukinuti elektorski kolegijum te birati za predsednika pobednika po broju prikupljenih glasova birača".

Na predsedničkim izborima 2016. godine, republikanac Tramp porazio je Hilari na temelju elektorskih glasova iako je ona imala više glasova birača.

“No sve dok (taj sistem) postoji, ponosim se što sam svoj glas u New Yorku dala Džou Bajdenu i Kamali Haržris", napisala je Clinton.

Elektori su stranački lojalisti koje su republikanci i demokrati izabrali dva meseca prije izbora i oni zapravo potvrđuju glasove birača u saveznim državama.

U država Pennsylvaniji koja je sa svojih 20 elektorskih glasova takođe potvrdila pobedu Džoa Bajdena, čelnica demokratske stranke Nancy Patton Mills izjavila je: "Ovo je velik dan za demokratiju".

Bajden je na izborima 3. novembra u Pennsylvaniji dobio oko 81.000 glasova više od Trampa.

Tramp i njegovi saveznici podneli su tužbe u nastojanju da preokrenu izborni rezultat tvrdeći da su izbori bili nepošteni i obileženi nepravilnostima, no državni i savezni sudovi redom su odbacili te tužbe. Elektori po zakonu nisu obavezni glasati onako kako je glasala većina birača u njihovoj saveznoj državi, no broj takvih 'izgrednika' mali je, a pojedine savezne države sada su uvele i novčane kazne za takve osobe.

Do sada broj tih 'odbjeglih' elektora nikad nije uticao na ishode predsedničkih izbora.

Bajden je, prema rezultatima izbora, osvojio glasove 306 elektora, a Tramp 232. Očekuje se da će se nakon završenog glasanja na izbornom kolegiju javnosti obratiti novoizabrani predsednik Bajden s govorom o otpornosti američke demokracije.

Glasovi dani u ponedeljak bit će poslani Kongresu na službeno prebrojavanje 6. siječnja, što je završna faza američkog izbornog procesa, kada bi sadašnji američki potpredsjednik Mike Pence trebao objaviti da je Biden novi predsjednik.

Trump je rekao krajem prošlog mjeseca da će napustiti Belu kuću ako elektorski kolegij glasa za Bajdena, ali je od tada nastavio neviđenu kampanju kako bi preokrenuo svoj poraz.

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.