HAKERSKI NAPAD VEKA! Rusi provalili u NAJČUVANIJE AMERIČKE mreže, ovo su detalji!
Hakeri koriste sofisticirane metode hakovanja savremenih softvera, Foto: Profimedia

AMERIKA HAKOVANA

HAKERSKI NAPAD VEKA! Rusi provalili u NAJČUVANIJE AMERIČKE mreže, ovo su detalji!

Rusi hakovali američke bezbednosne agencije

Objavljeno:

Trampova administracija u nedelju potvrdila hakovanje vladinih mreža, državne blagajne i ministarstva trgovine, uz potpuni pristup e-mail adresa zaposlenih, a kako navode federalni eksperti, najverovatnije je reč o ruskim hakerima.

Zvaničnici su izjavili kako je ovo bila nezapamćena virtuelna provala u državni sistem u poslednjih pet godina, kao i da se proverava da li su meta bile i nacionalno-bezbednosne agencije ove zemlje.

Čak i posle toliko nedelja američka javnost je ostala uskraćena za detaljne informacije o navedeom hakovanju federalnih agencija, što ukazuje na to da se targetiranje odvijalo paralelno sa Izborima 2020, kada je čitava pažnja bila usmerena na umešanost ruskih vlasti u iste.

Naime, izjavu predstavnika Saveta za Nacionalnu bezbednost, Džona Ilota, gde govori da je američka vlada vrlo upućena u navedene incidente i da se traži svrsishodno rešenje novonastale situacije kao i suzbijanje potencijalne štete izazvane hakreskim napadima, potvrdio je i nedavno otpušteni predsednik CIA.

Na meti napada, nalazi se i Ministarstvo trgovine, konkretnije departrman Nacionalne telekomunikacije i informacije, koji se, između ostalog, bavi pitanjima vezanih za uvoz visokorizične tehnologije.

Prema izjavama državnih službenika, vremenska lokacija hakerskih napada smeštena je u proleće ove godine, dok motivi napada za sada nisu najjasniji, kao ni veličina novonastale štete.

Kompanija softerske platforme "Orion" iz Ostina koju koriste vlada, kao i 300 000 korisnika vodećih kompanija, navodi da je reč o visoko-bezbednosnom sistemu, kao i da se sofisticirano hakovanje korišćenjem "teško detektivanih tokena" verovatno odvijalno preko periodičnih apdejtovanja.

Po svemu sudeći, ovo bi definitivno bilo najveće hakovanje američke vlade od strane Rusa, posle nezapamćenog dvogodišnjeg upada u Belu kuću, gde je tadašnji predsednik Barak Obama odbio da navede Ruse kao glavne krivce. Umešanost ruske informativne agencije G.R.U, dovodi se u vezu sa izbornom kampanjom Hilari Klinton 2016 i 2020.

U jeku pandmeije, na meti napada našle su se i američke farmaceutske kompanije, dok se danonoćno istražuju privatni i državni sektori kao mete mogućih infiltracija ruskih špijuna.

"Rusija se ne bavi uvredljivim virtuelnim operacijama", zvanično je saopštenje ruske ambasade u SAD-u, opovrgavajuči umešanost Moskve u hakerske napade.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Nytimes.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.