VIŠE NIJE NA LISTI: SAD izbacile Sudan sa liste država koje sponzorišu turizam!
Sudan ilustracja, Foto: AP

novine

VIŠE NIJE NA LISTI: SAD izbacile Sudan sa liste država koje sponzorišu turizam!

SAD su 1993. proglasile Sudan za državu koja sponzoriše terorizam, nakon što je ta zemlja nakratko bila domaćin lideru Al Kaide Osami bin Ladenu i drugim traženim ekstremistima

Objavljeno:

Administracija odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa danas je i formalno skinula Sudan sa liste zemalja koje podržavaju terorizam, saopštila je ambasada SAD u Kartumu.

Ta odluka bi, kako se navodi, mogla da pomogne Sudanu da dobije međunarodne zajmove za oživljavanje ekonomije.

SAD su 1993. proglasile Sudan za državu koja sponzoriše terorizam, nakon što je ta zemlja nakratko bila domaćin lideru Al Kaide Osami bin Ladenu i drugim traženim ekstremistima.

Veruje se da je Sudan služio Iranu da preko njega snabdeva oružjem palestinske ektremiste u pojasu Gaze.

Uklanjanje Sudana sa američke crne liste ključni je podsticaj vladi u Kartumu za normalizaciju odnosa s Izraelom.

Dogovorom o uspostavljanju punih diplomatskih odnosa Sudan je postao treća arapska zemlja, posle Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina, koja je ove godine odlučila da normalizuje odnose sa Izraelom.

Posle Sudana, dogovor o uspostavljanju diplomatskih odnosa s Izraelom postigao je i Maroko.

Sudanski general Abdel Fatah Burhan koji je na čelu vladajućeg Suverenog saveta označio je odluku Trampove administracije istorijskom i naveo da će uklanjanje Sudana sa liste država koje sponzorišu terorizam doprineti demokratskoj tranziciji u toj zemlji.

Osetljivoj tranziciji ka demokratiji prethodile su masovne demonstracije prodemokratskog pokreta, tokom kojih je vojska u aprilu 2019. godine zbacila bivšeg autokratskog predsednika Omara al Bašira.

Zemljom sada upravlja zajednička vojna i civilna vlada koja teži boljim vezama s Vašingtonom i drugim zapadnim zemljama.

Tramp je u oktobru najavio da će ukloniti Sudan sa crne liste ako ispuni obećanje da plati 335 miliona dolara američkim žrtvama terora i njihovim porodicama.

Kartum je pristao da plati kompenzacije za bombaške napade 1998. godine na ambasade SAD u Keniji i Tanzaniji koje je izvela Al Kaida u vreme dok je Bin Laden živeo u Sudanu.

U oktobru je saopšteno da će Tramp potpisati ukaz o skidanju Sudana za crne liste kada ta zemlja uplati novac za kompenzacije.

Vlada Sudana je potpisala sporazum sa SAD koji će zaustaviti svako buduće potraživanje za kompenzacije protiv te zemlje pred američkim sudovima.

Sudan je 27 godina bio pod oštrim američkim sankcijama.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.