HAOS I OPSADA TIRANE: Počelo je kao protest, a pretorilo se u REVOLT protiv države! Ubistvo zapalilo Albaniju!
Politički obračun, Foto: Tanjug / AP

NEREDI

HAOS I OPSADA TIRANE: Počelo je kao protest, a pretorilo se u REVOLT protiv države! Ubistvo zapalilo Albaniju!

Policija je sinoć bacala suzavac i uhapsila neke demonstrante

Objavljeno:

Ono što je počelo kao protest zbog ubistva albanskog mladića pretvara se u sve veći revolt protiv države, ali i politički obračun.

U subotu je održan i četvrti dan protesta zbog smrti Klodijana Raše (25), koga je ubio policajac nakon što je prekršio policijski čas. Demonstracije su počele u Tirani, a u međuvremenu su se proširile in a nekoliko drugih većih gradova poput Drača, Skadra, Korče, Elbasana,…

Policija je sinoć bacala suzavac i uhapsila neke demonstrante.

Na ulicama Tirane je bilo više policijaca nego na protestima prethodnih dana i oni su blokirali pristup zgradama vlade u Tirani, uključujući kabinet premijera Edija Rame.

Demonstranti su prošetali do zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova, uzvikujući "Dole komunisti" i "Rama, odlazi!"

Mnogi su nosili transparente sa natpisima “Pravda za Klodijana” i zahtevali ostavku šefa Državne policije Ardija Velijua.

Dok su demonstranti okupljeni ispred premijera počeli da idu prema sedištu Državne policije, policija ih je rasterala suzavcem. Kao rezultat, određeni broj demonstranata sklonio se u obližnje stambene zgrade. Ipak, policija je uhapsila nekoliko njih.

Prema novinarima sa terena, policija je “uhvatila u zamku” demonstrante, blokirajući ulice koje su vodile do sedišta Državne policije.

Ranije u toku dana, demonstranti su u Skadru, na severu Albanije, upali u prostorije Ramine Socijalističke partije, opljačkali ih i povredili policajca.

Tokom protekla četiri dana, demonstranti su se žestoko sukobljavali sa policijom. Preko 100 ljudi je privedeno, uključujući dva novinara. Među privedenima ima i dosta maloletnih osoba, pišu albanski mediji.

Kako je počelo

Događaj koji je zapalio Albaniju desio se u utorak. Klodijan Raša je usmrćen nakon što se nije odazvao zahtevima policijskih službenika da stane zbog kršenja noćnog policijskog časa.

Njegova sestra Sibora izjavila je na lokalnoj televiziji da je njen brat izašao samo da bi kupio cigarete, ali je nedaleko od kuće jedan policajac pucao na njega i ubio ga.

- Hoćemo da znamo zašto je ubijen moj brat, zašto je njegova krv na kućnom pragu - rekla je sestra ubijenog Raše.

Njega je usmrtio policajac Nevaldo Hajdaraj koji je u pritvoru gde čeka suđenje pod optužbom za "ubistvo koje prelazi neophodne granice samoodbrane".

Forenzičko veštačenje kaže da je Raša ranjen iz vatrenog oružja u leđa i da je taj hitac bio uzrok smrti.

Kontradiktorne izjave policajaca

Hajdaraj i njegov kolega koji bio sa njim u vreme incidenta dali su kontradiktorne izjave pravosudnim policajcima iz Službe za unutrašnje poslove i žalbe.

Nevaldo Hajdaraj je izjavio da je pucao u noge žrtve dok je ležao na zemlji. Kako je rekao, dok je jurio Rašu, ovaj je navodno u njega uperio nešto što je izgledalo kao pištolj pa je legao na zemlju.

- Ležeći sam pucao u noge ovom građaninu, plašeći se da će me upucati - rekao je Hajdaraj.

Zatim je navodno pucao drugi put kada je Raša krenuo da skrene iza ugla ulice.

Međutim, njegov kolega Erion Đore izjavio je da je video tuču između Hajdaraja i žrtve i da je čuo pucnjavu tokom ovog fizičkog sukoba.

Policija je rekla da ih ne treba kriviti za pucnjavu.

"Niko ne bi smeo da upoređuje policiju sa osobom koja je počinila pravno kažnjivo delo", navodi se u policijskoj izjavi objavljenoj u petak.

Neverovatno bekstvo organizatora protesta?

Zanimljivo je da je policija izdala nalog za hapšenje albanskog repera Arkimeda Ljušaja zvanog Stresija, koga je označila kao organizatora protesta.

On je usred protesta uspeo da pobegne od policije. Pobegao je na Kosovo u pogrebnom vozilu.

- Izašli smo, zapeli smo na mestu, ušli smo u kafić, kada smo videli da demonstranti odlaze do sedišta policije, znali smo da tamo idu sve policijske snage. Imamo prijatelja koji radi u pogrebnoj službi. Samo da izađem iz protesta. Otišli ​​smo u Lac sa njim. Odande prema Kosovu. Pozdravljam sve momke koji su me doveli na Kosovo - rekao je on a preneo news24.a.

Ljušaj je i ranije imao sukobe sa vlastima i bio hapšen.

Uhapšeni i novinari

Glavnog urednika lista „Koha Jone“ Ćamila Džanija uhapsila je policija dok je fotografisao policijsko nasilno ophođenje nad jednim maloletnikom tokom protesta.

Putem objave na Fejsbuku, Džani je ispričao kako su zatvorske ćelije u koje je doveden bile ispunjene ljudima koje je policija uhapsila, a neki od njih su bili maloletnici.

Takođe je tvrdio da je policija izvršila nasilje nad njim. Uhapšen u blizini sedišta novina, zbog učešća u ilegalnom okupljanju.

Džani je drugi novinar kojeg je policija zadržala u pritvoru.

Predsednik Iljir Meta pozvao je tužilaštvo da istraži ove slučajeve nasilja nad novinarima i zatražio reakciju međunarodnih novinarskih organizacija, piše Exit.al.

Šef države je dalje ubeđivao novinare da neće dozvoliti postavljanje „Lukašenkovog modela“ u Albaniji.

Politički obračun i izbori

Protesti su ponovo rasplamsali političke tenzije između socijalističke vlade i glavne opozicione stranke - demokrata.

Premijer Edi Rama izvinio se zbog, kako je rekao, "neobjašnjive i potpuno nerazumne" pucnjave, a njegov ministar unutrašnjih poslova Sander Lešaj podneo je ostavku u četvrtak, ali to nije uspelo da priguši proteste, koji su se proširili na druge gradove.

Međutim, upravo je Ramino ime jedno od onih koje se našlo na transparentima i koje su uzvikivali demonstranti tražeći njegovu ostavku.

Glavna opoziciona stranka Demokratska stranka takođe je zatražila Raminu ostavku.

Ljuljzim Baša, lider demokrata rekao je da je Rama pokušao da zataška istinu o ubistvu.

Prema Baši, trenutna situacija u Albaniji posledica je široko rasprostranjene korupcije i vladine arogancije tokom 7 godina.

- Vreme promena je došlo i ne možemo više ovako da nastavimo - rekao je Ljuljzim Baša.

- Zajedno ćemo se osloboditi Rame.

Kako je rekao, Rama je “tri dana ćutao, jer je u početku mislio da će uspeti da se provuče”.

- Tek trećeg dana nakon što je video pobunu građana, žrtvovao je svog ministra da bi se spasio - rekao je lider demokrata.

Ramu je kritikovao i bivši premijer Salji Beriša, pokazavši sliku aktuelnog premijera koji je, dok su besneli protesti u Albaniji, bio u Njujorku gde je, između ostalog svratio u šoping.

Na fotografiji je Rama u jednoj od prodavnica u Njujorku kako kupuje patike, a Beriša je napisao poruku da je Rama "u Njujorku pet dana zbog vaše vakcine, ali i zbog šopinga za sebe".

Ne New York prej pese ditesh per vaksinen tuaj por edhe per pak shopping per vete! sb

Posted by Sali Berisha on Среда, 09. децембар 2020.

Rama je pre nekoliko dana otputovao u SAD kako bi razgovarao sa proizvođačima vakcina o kupovini istih za Albaniju, prenosi albanski portal Panorama.

Premijer je uzvratio udarac u petak, optužujući Demokratsku stranku i predsednika Ijira Metu za podsticanje nasilnih protesta.

„Opozicija i predsednik nisu samo podstrekači već i orkestratori nasilja koje ponižava sećanje na Klodijana, navodno u ime pravde, ali zapravo u (njihove) političke svrhe“, objavio je Rama na Tviteru.

Rama i Meta, koji je iz opozicione partije Nezavisni, poslednjih meseci su se već sukobljavali. tako je Rama nedavno optužio Metu da je prekršio mere uvedene protiv korona virusa tako što je prisustvovao rođendanskoj žurki.

Jasno je zašto ove proteste i ubistvo Klodijana Raše koriste političke partije. Naime, u aprilu naredne godine se održavaju parlamentarni izbori.

Pandemija korona virusa, dugogodišnji problem sa korupcijom i još jedan neuspeh Albanije da započne pregovore neka su od gorućih pitanja pred izbore.

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.