OTKRIĆE KOJE MENJA SVE ŠTO ZNAMO U KORONI: Stiglo je iz Italije, reč je o dečaku od 4 godine!
Koronavirus/ilustracija, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/RONALD WITTEK

NIKO NIJE ZNAO

OTKRIĆE KOJE MENJA SVE ŠTO ZNAMO U KORONI: Stiglo je iz Italije, reč je o dečaku od 4 godine!

U Italiji se već dugo sumnja da je ovaj smrtonosni koronavirus morao ući u zemlju, tačnije u Lombardiju, čak i pre februara ove godine

Objavljeno:

Studija sprovedena na Državnom univerzitetu u Milanu, objavljena u specijalizovanom naučnom časopisu Emerging Infectious Diseases, pokazuje da je koronavirus SARS-CoV-2, koji izaziva covid-19, bio prisutan u Milanu prošlog novembra, tri meseca, pre nego što je ista bolest dijagnostikovana u obližnjem Codognu u takozvanom „nultom pacijentu“, koji se smatrao prvim koji je doneo pandemiju u Italiju.

U Italiji se već dugo sumnja da je ovaj smrtonosni koronavirus morao ući u zemlju, tačnije u Lombardiju, čak i pre februara ove godine.

Ta sumnja je pojačana kada je koronavirus SARS-CoV-2 pronađen u kasnijim testovima u uzorcima otpadnih voda uzetih u Milanu sredinom decembra prošle godine. Istraživački tim Univerziteta u Milanu pošao je od hipoteze da se iznenadni izlazak epidemije u Lombardiji, sa smrtonosnim efektima prvog talasa prošlog proleća, mogao objasniti pretpostavkom da je koronavirus ranije prodro i širio se dok nije identifikovan.

„Ideja nam je bila“, izveštava Il Messaggero iz Rima, po rečima Silvije Bianchi, jedne od učesnica studije, „da istražimo sve slučajeve egzantemskih bolesti koje je zabeležila milanska mreža za nadzor ospica i šarlahne groznice od septembra 2019. do februara 2020. godine, gde je laboratorijsko ispitivanje pokazalo da su bili negativni na morbile “.

Intuicija se pokazala tačnom. Pretražujući uskladištene briseve, naišli su na jednog oduzetog četvorogodišnjaka koji je poslednjeg dana novembra 2019. godine odveden na hitnu pomoć zbog respiratornih simptoma i povraćanja. Da dečaku nije bilo dobro, videlo se prethodnog 21. novembra, kada je počeo da kašlje i curi mu nos. Stanje se pogoršalo poslednjeg dana u mesecu, a prvog decembra na detetovoj koži pojavile su se mrlje za koje su lekari zaključili da su simptom morbila. Tako su mu 5. decembra, 14 dana nakon prvih simptoma, uzeli bris usta i grla, pa se ispostavilo da nisu ospice. Naknadna analiza istog brisa pokazala je da je bio pozitivan na SARS-CoV-2, koji u to vreme nije razmatran jer nije bio poznat.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.