NAKON VESTI O VAKCINACIJI, HITNO SE OGLASILA NAŠA AMBASADORKA U VELIKOJ BRITANIJI: Aleksandra je ovo upravo rekla!
Vakcina, Foto: EPA/HOTLI SIMANJUNTAK, Ilustracija

KORONA

NAKON VESTI O VAKCINACIJI, HITNO SE OGLASILA NAŠA AMBASADORKA U VELIKOJ BRITANIJI: Aleksandra je ovo upravo rekla!

- Kada je reč o prioritetima za vakcinisanje, Joksimović kaže da su prvi na listi lica u domovima za stare i osoblje koje ih čuva, a da zatim sledi kategorija stanovništva iznad 80 godina...

Objavljeno:

Današnji početak vakcinacije protiv virusa korona u Velikoj Britaniji dočekan je kao "svetlo na kraju tunela", kaže ambasadorka Srbije u toj zemlji Aleksandra Joksimović i dodaje da će biti otvoreno 50 centara u različitim bolnicama širom Ujedinjenog Kraljevstva gde će vakcinisanje početi.

Potom je, kaže ona za Tanjug, predviđeno da se proširi na 1.560 lokalnih ambulanti, a biće otvoreni i posebni logistički centri na stadionima i kongresnim salama kako bi se ubrzao broj onih koji se mogu vakcinisati u jednom danu.

Kada je reč o prioritetima za vakcinisanje, Joksimović kaže da su prvi na listi lica u domovima za stare i osoblje koje ih čuva, a da zatim sledi kategorija stanovništva iznad 80 godina.

"Posle njih odmah dolazi kategorija stanovništva koja zbog određene bolesti spada u osetljive grupe", objašnjava Joksimović i dodaje da će se potom vakcinacija sprovoditi prema starosti, te da će se skala polako spuštati.

Kako kaže, ove nedelje je predviđeno da 800.000 već bude vakcinisano, a poseban izazov predstavlja činjenica da je potrebna revakcinacija, odnosno svaki građanin dva puta mora primiti vakcinu. Ona napominje da vakcinacija stanovništva u Velikoj Britaniji nije obavezna, te da ne postoji nijedna mera koja obavezuje građane da se vakcinišu, ali da raste procenat onih koji žele da prime ovaj vid zaštite.

"Naravno, kao i svuda, postoje pokreti koji se protive vakcinisanju - antivakseri, postoji veliki broj lažnih informacija o bezbednosti i kvalitetu određenih vakcina, ali kako se trenutak vakcinacije približava čini mi se da raste procenat onih koji su spremni da se vakcinišu, iako ne postoji nikakva regulativa koja obavezuje pojedinca da se mora obavezno vakcinisati", objašnjava Joksimović.

Dodaje da u britanskom društvu raste svest o tome da će, što se više ljudi bude vakcinisalo, to omogućiti veću bezbednost za svakog pojedinca u tom lancu i da će zemlja moći da se vrati normalnom životu.

Kaže da će ovo biti jedan dugotrajan proces za koji, kako navodi, pre svega britanski ministar zdravlja Met Henkok predviđa da bi mogao Ujedinjeno Kraljevstvo otprilike do Uskrsa da vrati na neki vid normalnog života, a da bi do leta sve moglo da se vrati u uobičajenu rutinu.

"Kada govorimo o uobičajenoj rutini teško je da se predvidi kako će se svi segmenti vratiti na period pre pandemije s obzirom na neke već novostečene navike, a i neke novostečene strahove koji su se pojavili među stanovništvom", dodaje ona.

Na pitanje da li odobravanje vakcine u Velikoj Britaniji pre nego što je to učinila EU govori o tome da je Londonu išlo na ruku to što Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo Uniju, Joksimović naglašava da su vlasti u toj zemlji dale specijalno ovlaščenje regulatornom telu koje bi inače do prvog januara 2021. godine trebalo da bude usklađeno sa EU.

"Međutim, na osnovu ovog specijalnog ovlašćenja regulatorno telo je odobrilo vakcinu Fajzer u najranijoj fazi u odnosu na sve druge zemlje", ističe ona.

Ali dodaje da postoji velika zabrinutost da li će poručene doze doći do Ujedinjenog Kraljevstva, s obzirom da će od prvog januara 2021. važiti novi režimi na granicama.

"Zbog toga se ubrzano uvoze uz, naravno, logističke komplikacije u vezi sa uslovima u kojima se moraju čuvati na minus 70 stepeni", objašnjava Joksimović.

Kaže da se u toj zemlji forsira tema kampanje za vakcinaciju, te da je u ovom trenutku važna vest što su kraljica Elizabeta i princ Filip potvrdili da će se vakcinisati u narednom periodu, što je dodatan podstrek u smislu želje i ostalog stanovništva da se vakciniše.

"Pored njih biće organizovane i različite javne ličnosti koji će podsticati ovaj proces kako bi se obavio u što kraćem mogućem roku", tvrdi Joksimović i dodaje da je ministar zdravlja Met Henkok izjavio da je spreman da se vakciniše pred televizijskim kamerama.

Dodaje da će ta kampanja biti veoma snažna i intenzivna, te da kako proces vakcinacije bude tekao, tako će se ona još dodatno intenzivirati kako bi se populaciji objasnilo zbog čega je neophodno da se u što kraćem mogućem roku vakcinišu i koliko je to jedini put za vraćanje u normalan život.

Na pitanje da li to što je britansko društvo prvo dobilo vakcinu protiv kovida svedoči o tome da će prvo najbogatije zemlje imati dostupnu vakcinu, Joksimović kaže da je Velika Britanija u ovom trenutku obezbedila 357 miliona doza vakcina od različitih proizvođača, ali da je važno reći i da je ta zemlja proizvela sopstvenu vakcinu koja je na putu da dobije zeleno svetlo za primenu.

"Oksfordski univerzitet u saradnji sa Astrom Zenekom kao distributerom je jedan od važnih proizvođača buduće vakcine i Velika Britanija je obezbedila 100 miliona ovih doza. Odmah primećujem određenu vrstu komparativne prednosti ukoliko je neko autor jedne vakcine i proizvođač i naravno da je dostupnost toj vakcini mnogo jednostavnija i bolja", objašnjava Joksimović. Međutim, ona dodaje da je veoma važna u ovom trenutku globalna solidarnost kako bi se pandemija zaustavila, kako bi ponovo svi bili bezbedni i kako bi bila omogućena komunikacija kao i pre pandemije.

"To se mora ogledati u tome da svim državama, bez obzira na njihovu snagu, ili geografsko pozicioniranje, ili jačinu zaraze koja u tom trenutku u toj zemlji vlada, da istovremeno vakcina bude dostupna", navodi Joksimović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.