OVO JE PRVA OSOBA U EVROPI KOJA JE DOBILA FAJZEROVU VAKCINU PROTIV KORONE: Snimak ISTORIJSKOG TRENUTKA! (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Printskrin / Sky news

SPAS

OVO JE PRVA OSOBA U EVROPI KOJA JE DOBILA FAJZEROVU VAKCINU PROTIV KORONE: Snimak ISTORIJSKOG TRENUTKA! (VIDEO)

Margaret živi u Koventriju već 60 godina i radila je u lokalnoj zlatari do pre 4 godine

Objavljeno: 08:32h

Margaret Kinan (90) iz Eniskilena u Severnoj Irskoj je prva osoba na svetu koja je primila odobrenu Fajzer/BioNTech vakcinu protiv korone, objavio je BBC.

Ona je injekciju primila u Univerzitetskoj bolnici u Koventriju u pola sedam jutros.

Margaret živi u Koventriju već 60 godina i radila je u lokalnoj zlatari do pre 4 godine.

- Osećam se privilegovano što sam prva vakcinisana protiv kovida 19, to je najbolji poklon za rani rođendan koji bih mogla da poželim, jer to znači da se konačno mogu radovati druženju sa porodicom i prijateljima u Novoj godini – nakon što sam veći deo godine bila sama - rekla je Margaret.

- Ne mogu da se ne zahvalim osoblju NHS-a koji su me čuvali, a moj savet svima kojima su ponudili vakcinu je da je uzmu - ako mogu da je primim ja sa 90 godina, i vi možete - poručila je.

Velika Britanija je danas počela vakcinisanje svojih građana vakcinom koje su proizvele kompanije Fajzer i BioNTeh, preneo je Rojters.

Britanija je za početak naručila 40 miliona doza Fajzerove vakcine, a svaka osoba mora da dobije po dve doze, što znači da će se u prvom talasu vakcinisati 20 miliona ljudi u zemlji od 67 miliona.

U prvoj nedelji se očekuje da će se vakcinisati 800.000 ljudi, uglavnom u domovima za stare i njihovi negovatelji.

Britanija je naručila 357 miliona doza od sedam različitih proizvođača vakcina.

Ujedinjeno Kraljevstvo je prva zapadnoevropska zemlja koja počinje vakcinišanje stanovništva, u akciji koja je pozdravljena od sveta kao odlučujućom borbom sa Kovid-19.

Masovna vakcinacija će uneti nadu da čovečanstvo može da okrene situaciju u borbi sa korona virusom, koji je dosad odneo više od 1,5 miliona života na planeti, dodaje Rojters.

Ipak, Fajzerova vakcina zasad limitira širu upotrebu, jer zahteva čuvanje na ekstremno niskim temperaturama (minus 70) i nimalo lakim načinom za distribuciju.

Velika Britanija je zemlja koja je najgore pogođena korona virusom, sa više od 61.000 preminulih, ali je premijer Boris Džonson rešio da okrene stvari u borbi protiv korone puštajući vakcinu u upotrebu pre SAD i Evropske unije, ocenjuje Rojters.

Pre manje od nedelju dana, regulatorno telo je odobrilo upotrebu vakcine u hitnim slučajevima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.