IRANSKI PREMIJER OPTUŽIO IZRAEL ZA UBISTVO NAUČNIKA! Evo šta je tačno Netanjahu poručio HITNIM OBRAĆANJEM!
Benjamin Netanijahu, Foto: TIME/youtube/printscreen

likvidacija naučnika

IRANSKI PREMIJER OPTUŽIO IZRAEL ZA UBISTVO NAUČNIKA! Evo šta je tačno Netanjahu poručio HITNIM OBRAĆANJEM!

Nijedna organizacija nije preuzela odgovornost za današnji napad, ali su iranski mediji podsetili na interes koji je Netanijahu ranije pokazao za tog naučnika.

Objavljeno:

Iranskog naučnika, Mohsena Fahrizada, koji je danas ubijen kraj Teherana pomenuo je premijer Izraela Benjamin Netanijahu 2018. godine, kada je rekao da je on direktor iranskog projekta nuklearnog oružja.

Netanijahu je tada obelodanio da je Izrael iz jednog skladišta u Teheranu izneo arhivu sa detaljima tog programa, rekavši: "Zapamtite to ime, Fahrizad".

Izrael se već dugo sumnjiči da je izveo niz ciljanih ubistava iranskih nuklearnih naučnika pre skoro jedne decenije ne bi li zaustavio iranski nuklearni program.

Ta zemlja nije komentarisala današnje ubistvo.

Međutim, u snimku postavljenom na Tviteru ubrzo posle vesti o ubistvu iranskog naučnika, Netanijahu je nabrajajući razna dostignuća u protekloj nedelji naveo da je to "nepotpuna lista" jer ne može da kaže sve.

Izraelski mediji su prokomentarisali da je on po svoj prilici ipak aludirao na svoju tajnu posetu Saudijskoj Arabiji o kojoj se naveliko izveštavalo, a nije zvanično potvrđena.

Nijedna organizacija nije preuzela odgovornost za današnji napad, ali su iranski mediji podsetili na interes koji je Netanijahu ranije pokazao za tog naučnika.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) navodi da je program "Amad" koji je predvodio Fahrizad okončan ranih 2000-tih godina ali je Netanijahu 2018. rekao da taj naučnik nastavlja da predvodi takve napore tajno u okviru jedne organizacije unutar iranskog ministarstva odbrane.

U maju 2018. godine izraelska TV je javila da je Izrael možda odlučio da ne ubije Fahrizada jer je toj zemlji više odgovaralo da on bude živ i da se vidi šta smera.

Fahrizad je često upoređivan sa direktorom američkog nuklearnog razvojnog programa četrdesetih godina prošlog veka Robertom Openhajmerom.

Američki novinski sajt Aksios objavio je u sredu da se izraelska vojska priprema za mogućnost da predsednik SAD Donald Tramp naredi napad na Iran pre nego što ode s funkcije u januaru.

Pozivajući se na visoke izraelske zvaničnike Aksios je naveo da nema posebnih informacija da je takav napad neizbežan ali da izraelski lideri veruju da će poslednje nedelje mandata predsednika SAD biti "vrlo osetljiv period".

Zvaničnici su rekli da će Vašington po svoj prilici obavestiti Izrael pre nego što izvede akciju protiv Irana.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.