PUTIN OZBILJNO BOLESTAN? Kašalj ga bukvalno POKOSIO, PORIČE SVE, RUSIJA KRIJE ZDRAVSTVENI PROBLEM!?
Putin, Foto: printscreen

auuu

PUTIN OZBILJNO BOLESTAN? Kašalj ga bukvalno POKOSIO, PORIČE SVE, RUSIJA KRIJE ZDRAVSTVENI PROBLEM!?

Iz Kremlja čvrsto poriču da Putin ima zdravstvenih problema

Objavljeno:

Ugledni kritičar ruskog predsednika tvrdi da jeVladimir Putin imao rak i da je početkom ove godine išao na operaciju, piše “Dejli mejl”.

Valerij Solovej, koji tvrdi da ima izvore “u epicentru donošenja odluka”, kaže da je Putin (68) operisan u februaru dok drugi, neimenovani izvor, kaže da je u pitanju bio stomak.

Ova vest pojavila se dve nedelje nakon što je Solovej prvi put progovorio o Putinovom zdravlju, ukazujući da ruski lider boluje od Parkinsonove bolesti. Solovej, bivši šef odeljenja za odnose s javnošću moskovskog Državnog instituta za međunarodne odnose, veruje da Putin planira da siđe s vlasti u januaru zbog zdravstvenih problema i da svoju ćerku Katerinu Tihonovu postavi za naslednicu.

- Ako je neko zainteresovan za tačnu dijagnozu, ja nisam lekar, nemam etičko pravo da otkrivam te probleme… Jedan deo (Putinovih zdravstvenih tegoba) je psihičko-neurološke prirode, a drugi je problem s rakom – rekao je on.

- Druga dijagnoza je mnogo, mnogo opasnija od prve jer Parkinsonova bolest ne ugrožava fizičko stanje, ali ograničava pojavljivanja u javnosti. Na osnovu ovih informacija ljudi će moći da donesu zaključke o njegovom ograničenju za šta ne treba posebno medicinsko obrazovanje – dodao je Solovej.

Iz Kremlja čvrsto poriču da Putin ima zdravstvenih problema. Nije poznato gde se navodna operacija o kojoj priča Solovej odigrala, ali izvori tvrde da se Putin u javnosti prvi put od tada pojavio 19. februara na ceremoniji polaganja venca.

PUTINOV KAŠALJ

Glasine o Putinovom zdravlju počele su nakon što je objavljeno da se priprema dokument koji bi ga učinio doživotnim senatorom kad siđe s funkcije predsednika, što je signalizovalo da se bliži kraj njegove dvodecenijske vlasti.

Takvim spekulacijama je Putinovo kašljanje u četvrtak tokom televizijskog obraćanja samo dalo zamaha. Predsednik je bio na sastanku sa zvaničnicima oko “akutnih finansijskih problema” uzrokovanih pandemijom korona virusa, kad se zakašljao.

Snimak je kasnije, navodi “Dejli mejl”, izmenjen, kako bi njegov kašalj delovao manje ozbiljno. Državna agencija TASS je na pitanje o Putinovom zdravlju rekla da je “apsolutno normalno”.

Solovej takođe tvrdi da navodna Putinova ljubavnica, gimnastičarka Alina Kabajeva, urgira predsednika da siđe sa vlasti. Rusijom cirkuliše snimak kako se Putin naslanja na stolicu, što ukazuje na narušeno zdravlje, navodi “Dejli mejl”, a pažnju je privukla i čaša za koju analitičari kažu da je puna lekova protiv bolova.

Ovo nije prvi put da se spekuliše da Putin ima Parkinsonovu bolest. Ranije je primećeno i ograničeno pokretanje njegove desne ruke u odnosu na levu, a asimetrično kretanje ruku je karakteristična odlika tog oboljenja. Međutim, neki medicinski stručnjaci su objasnili da on "hoda kao obaveštajac".

PLANOVI ZA IMUNITET

Solovej tvrdi da će Putin u januaru objaviti svoje planove o predaji vlasti i da porodica ima “veliki uticaj na njega”. On kaže da će Putin uskoro imenovati novog premijera koji će biti “uzgojen” da preuzme vlast.

Dok je ruski predsednik zauzet predstavljanjem planova koji će mu garantovati imunitet nakon mandata, državni medij RT kaže da će to biti viđeno kao “znak da se polaže temelj za eventualnu tranziciju vlasti” u zemlji. Prema tome će Putinu ili bilo kom budućem predsedniku biti dozvoljeno da nakon tri meseca od kraja mandata doživotno postane član Federalnog veća, ruskog senata.

- Ovo je ruska kopija zastarelog britanskog Sistema doživotnih lordova u Domu lordova – rekao je “Dejli mejlu” jedan izvor iz Moskve.

To će značiti da će Putin imati zaštitu od optužbi za korupciju koje traje od devedesetih kad je bio zamenik gradonačelnika Sankt Peterburga, ukazuje britanski tabloid. Novi zakon zaštitio bi i bivšeg predsednika Dmitrija Medvedeva, koji se sumnjivo obogatio kad mu se okončao mandat 2012.

Ovaj Zakon o imunitetu može opozvati dvotrećinska većina u oba doma ruskog parlamenta, ukoliko se odobri. Ali, to neće garantovati Putinu i drugim predsednicima zaštitu od međunarodnih sudova. “Dejli mejl” podseća da su mnogi strani kritičari urgirali da se Putin optuži za katastrofalnu nesreću sa avionom “Malezija erlajnsa” 2014. u Istočnoj Ukrajini, kad je poginulo 298 ljudi. Iako je Putin porekao umešanost Rusije u obaranje aviona, istražitelji su rekli da su odgovorni ruski separatisti koji su oborili avion projektilom “Buk”.

Takođe, Putin je pre svega četiri meseca promenio Ustav kako bi ostao na vlasti i mogao da uđe u trku za novi, šestogodišnji mandat 2024, te ponovo 2030, što bi značilo da će 2036. kad siđe s vlasti imati 83 godine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.