AMERIKA U STRAHU OD RUSIJE, I TREBA DA SE BOJE: Rusija dobija NOVU VOJNU BAZU, ovo su upravo SAOPŠTILI!
Rusija i SAD, Foto: EPA-EFE/ Evgenia Novozhenina/Tracie Van Auken

moćna imperija raste

AMERIKA U STRAHU OD RUSIJE, I TREBA DA SE BOJE: Rusija dobija NOVU VOJNU BAZU, ovo su upravo SAOPŠTILI!

Rusija će u narednih 25 godina imati bazu u Sudanu

Objavljeno:

Rusija će se, doduše, zvati ,,punkt materijalno-tehničkog obezbeđenja vojno-morske flote", koji će biti na obali Crvenog mora, ali to ne umanjuje značaj te baze, a njeno formiranje su već odobrili predsednik i premijer Rusije. Pre toga su ministarstva spoljnih poslova i odbrane dogovorila sve detalje sa kolegama u Sudanu.

Vojno-morska flota Rusije dobila je besplatno pravo da koristi mogućnost da u Port-Sudanu usidri četiri broda, a u toj ,,mini-bazi" će moći da bude 300 građana Rusije. Tamo će biti napravljeni ne samo vezovi, već i objekti za remont i servisiranje, ali i zgrade u kojim će da žive oni koji budu tamo radili. Spoljne granice baze obezbeđivaće Sudanci, a vazdušno prostranstvo i akvatorijum će štititi Rusi. Naravno, Rusi su se obavezali da će se brinuti za ekologiju i da neće zagađivati prirodu.

Značaj ove baze u Moskvi objašnjavaju time da će rasti prisustvo Rusije u Indijskom okeanu, kao i bolja zaštita ruskih trgovačkih brodova od napada pirata.

O tome da Rusija može da ima bazu u Sudanu prvi put se govorilo 2017, a Putinu je to predložio za vreme posete Rusiji tadašnji predsednik Sudana Omar Hasan al Bašir. I posle državnog udara u Sudanu, novo rukovodstvo je ponudilo Rusima da tamo imaju svoju bazu... Jedan broj moskovskih eksperata bio je sumnjičav zbog visokih troškova održavanja baze kao i nestabilne situacije u Sudanu. Ali rusko Ministarstvo odbrane je ubedilo rukovodstvo da se prednosti otvaranje baze u Sudanu mnogo veće zbog strateške važnosti Crvenog mora i Adenskog zaliva.

Zna se da Rusija već ima takav punkt u sirijskom Tartusu. Nova ,,mini baza" u Port-Sudanu će ojačati ruske pozicije u regionu. Već sada je jasno da se Amerikancima neće svideti dolazak Rusa u Sudan. Penzionisani admiral Viktor Kravčenko, bivši načelnik Glavnog štaba vojno-morske flote RF, objašnjava da će dolazak brodova u Port-Sudan ojačati rusko prisustvo u Africi i raširiti operativne mogućnosti ruske mornarice.

Rusi imaju u Sredozemnom moru u Siriji takvu bazu u Tartusu gde je uloženo mnogo novca da bi mogli da se remontuju ne samo manji brodovi, nego, ako treba, i dizel -podmornice, a već lani je Sudan uveo pojednostavljen ulazak ruskih brodova u njegove luke, a Moskva je tamo otvorila svoje predstavništvo u kome su vojni instruktori. U avgustu ove godine potpisan je ugovor o prodaji ruskog oružja. Konkurenti Rusima su donedavno u Sudanu bili Turci, ali oni su pokvarili odnose zbog Libije jer su sudanski vojnici na strani Kalife Haftara, koji je na čelu Libijske nacionalne armije, dok Turci protiv njega ratuju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.