UPRAVO JE PROMENJENA SVETSKA ISTORIJA: Danas je napravljen NAJVEĆI TRGOVINSKI SAVEZ NA PLANETI!
RCEP bi sada mogao dodatno da učvrsti uticaj Kine u Aziji, Foto: Profimedia

BEZ UČEŠĆA SAD-A

UPRAVO JE PROMENJENA SVETSKA ISTORIJA: Danas je napravljen NAJVEĆI TRGOVINSKI SAVEZ NA PLANETI!

RCEP će obuhvatiti 30 posto svetske ekonomije

Objavljeno:

Petnaest azijsko-pacifičkih država u nedelju je formiralo najveći trgovinski savez na svetu, pod okriljem Kine i bez patronata SAD-a koji je pod vladavinom američkog predsednika Donalda Trampa napustio pregovore o sličnom udruživanju.

Potpisivanje Sveobuhvatnog regionalnog ekonomskog partnerstva (RCEP) na sastanku u Hanoiju događa se tri godine nakon propasti Transpacifičkog trgovinskog sporazuma (TTP) koji bi bio jedna od većih ostavština vlade bivšeg američkog predsednika Baraka Obame.

Njegov naslednik Donald Tramp je 2017., prvog dana svog mandata, izašao iz tog sporazuma koji bi, da je stupio na snagu, obuhvatio gotovo trećinu svetske trgovinske razmene.

RCEP bi sada mogao dodatno da učvrsti uticaj Kine u Aziji, dajući joj bolji položaj da oblikuje trgovinska pravila regije. Potpisalo je 15 država - deset članica Saveza države jugoistočne Azije (ASEAN), poput Malezija, Filipina, Indonezije i Vijetnama, Australije, Kine, Japana, Novog Zelanda i Južne Koreje. Dogovor je značajan jer je rivalske regionalne snage Kina, Japan i Južna Koreja po prvi put deo zajedničkog trgovinskog sporazuma.

Indija se povukla iz dogovora 2019. godine. Sporazum je potpisan virtuelno, na sastanku na vrhu ASEAN-a na kojem se razgovaralo o tenzijama u Južnom kineskom moru i planovima o svetskom oporavku nakon pandemije koronavirusa. Cilj sporazuma o kojem se pregovaralo je da se u nadolazećim godinama postepeno smanjuju carine, a neke se odmah ukidaju.

Sporazumna stupa na snagu kada ga ratifikuje dovoljan broj država, unutar iduće dve godine, rekao je indonezijski ministar trgovine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.