GAZITE AUTOM DEMONSTRANTE, UBIJTE PLJAČKAŠE... Florida postaje DIVLJI ZAPAD, sprema se EKSTREMAN ZAKON! (VIDEO)
SAD, ilustracija, Foto: EPA-EFE/ALBA VIGARAY

OPŠTI HAOS

GAZITE AUTOM DEMONSTRANTE, UBIJTE PLJAČKAŠE... Florida postaje DIVLJI ZAPAD, sprema se EKSTREMAN ZAKON! (VIDEO)

Nacrt zakona koji je predložio guverner Ron Desantis proširuje listu "prisilnih krivičnih dela" prema floridskom zakonu o samoodbrani

Objavljeno:

Guverner Floride spremio je predlog zakona o borbi protiv demonstranata kako bi proširio već kontroverzne zakone koji se tiču samoodbrane i zaštite života i imovine kako bi omogućio ljudima da pucaju na pljačkaše.

Nacrt zakona koji je predložio guverner Ron Desantis proširuje listu "prisilnih krivičnih dela" prema floridskom zakonu o samoodbrani, uključujući i krivična dela počinjena da se spreči pljačka i oštećenja radnji, prenosi Majami Herald koji u posedu ima kopiju predloga zakona.

Takođe bi se prema novom zakonu dozvolila upotreba sile protiv pljačkaša i nasilnih demonstranata u krugu od 150 metara od "nasilnog i nelegalnog okupljanja".

Desantis takođe želi da se krivičnim delom trećeg stepena proglasi blokiranje saobraćaja tokom protesta i ponudi imunitet vozačima koji "slučajno ubiju" ili povrede demonstrante koji to čine.

Brojne druge tačke u predlogu zakona povećavaju krivične kazne za ljude umešane u "nasilne ili neprijavljene skupove“ i zadržavaju državna sredstva od lokalnih samouprava koje smanjuju finansiranje sprovođenja zakona, navodi se u izveštaju.

Desantis već dugo preti da će uvesti najjači zakon o "sprovođenju zakona protiv nereda i pljačke bilo gde u zemlji" iako Florida nije bila središte nasilnih protesta.

Iako je nacrt verzije predloga zakona dostavljen Senatskom odboru za krivičnu pravo, on nije podnet ni u Domu, ni u Senatu, ali je već izazvao nezadovoljstvo, prenose američki mediji.

- Ovaj zakon bi omogućio ljudima da u svoje ruke uzmu pravdu i da opravda njihovo ponašanje - rekao je Denis Džordž, bivši glavni tužilac Majamija koji je vodio slučajeve povezane sa zakonom o zaštiti života i privantog vlasništva, odnosno slučajeve ubistva iz samoodbrane.

- Takođe bi ubistvo postala uobičajna kazna za pljačku, a to je okrutno i besmisleno. Ne možemo živeti u bezakonitom društvu gde se oduzimanje života vrši tako ležerno i nepromišljeno. - dodao je Džordž.

Sudija Melba Pirson koja se bavi civilnim pravom rekla je da bi ovakav zakon imao veliki uticaj na slobodu govora.

- Nije to rulja koja maršira ulicama. Ljudi koriste svoje pravo na Prvi amandman. To je demokratija - rekla je Pirson.

Desantis se nije oglašavao povodom kritika.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.