AJAVASKA ČINI ČUDA SA MOZGOM! Tradicionalni AMAZONSKI ELIKSIR vekovima leči bolesne, a sada se otišlo KORAK DALJE!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

tradicionalna medicina

AJAVASKA ČINI ČUDA SA MOZGOM! Tradicionalni AMAZONSKI ELIKSIR vekovima leči bolesne, a sada se otišlo KORAK DALJE!

Ajavaska je halucionogena supstanca koja se dobija iz biljaka koje rastu u Južnoj Americi

Objavljeno:

U novoj studiji, naučnici su otkrili da tradicionalna psihoaktivna supstanca ajavaska stimuliše rast novih moždanih ćelija u hipokamiju miševa na kojima je vršeno istraživanje. Hipokamus je deo mozga zadužen za memorijske funkcije, a miševi kojima je data ajavaska su dali bolje rezultate u memorijskim testovima.

Ajavaska je halucionogena supstanca koja se dobija iz biljaka koje rastu u Južnoj Americi i sadrži psihoaktivne supstance N-dimethyltryptamine (DMT), a sadrži i supstance koje stvaraju nove neurone iz matičnih ćelija.

Ajavaska se koristi u spiritualnim obredima širom sveta. ''Healthline'' objašnjava da biljka prirodno sadrži DMT može da izazove snažne halucinacije i vizije.

DMT se može pronaći unutar ljudi i životinja u raznim kontekstima. Naučnici veruju da ima hemijsku ulogu da pokrene i pojača određene hemijske reakcije u telu. Pošto se prirodno nalazi u ajavasci, logično je da se zapitamo da li njena primena može da ''radi'' sličnu funkciju i u ljudskom telu.

Nažalost, eksperimentalni miševi nisu mogli da piju čaj sa ajavaskom, te su im naučnici davali inekcije ove supstance u normalnim dozama.

Naučnici su otkrili nove neurone u delu mozga odgovornim za stvaranje novih neurona, te su zaključili da su doze DMTa za to odgovorne. Kada su miševi dobili bolje rezultate u testovima memorije, naučnici su zaključili da novi neuroni zaista funkcionišu. Ovo je bilo ogromno otkriće s obzirom da je proces neurogeneze do tada smatran da se odvija isključivo kod dece. Naše ostale ćelije imaju svoj ciklus regeneracije i stvaranja novih, osim moždanih ćelija odraslih osoba koje nemaju tu sposobnost.

Naučnici navode da su ovi rezultati ohrabrujući za buduća istraživanja iz razloga što neurogeneza može pomoći u lečenju raznih degenerativnih oboljenja mozga, kao i mentalnih bolesti poput depresije.

''Zapravo, podstrekivanje neurogeneze je već predloženo kao strategija lečenja psihijatrijskih i neuroloških oboljenja'', objašnjavaju naučnici i dodaju da su neke studije zaključile da je klinička efikasnost antidepresivnih lekova često povezana sa kapacitetom ovih lekova da izazovu neurogenezu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Yahoo.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.