OVO JE ŽENA KOJA NASTAVLJA TAMO GDE JE KARLA DEL PONTE STALA: Tačiju će ona doći glave, TRESE SE HAG!
Hrabra žena, ilustracija, Foto: printscreen

levica nemačke puna osuda

OVO JE ŽENA KOJA NASTAVLJA TAMO GDE JE KARLA DEL PONTE STALA: Tačiju će ona doći glave, TRESE SE HAG!

Levica je uvek kritikovala priznavanje kosovske secesije nakon NATO agresije na Jugoslaviju, što je bilo suprotno međunarodnom pravu

Objavljeno:

Savezna vlada Nemačke je najkasnije od 2005. preko obaveštajne agencije BND znala za povezanost Hašima Tačija sa organizovanim kriminalom na Kosovu.

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte obelodanila je njegovo učešće u zločinačkom sistemu šverca organa 2008. Ništa od ovoga nije sprečilo nemačku vladu da nastavi da podržava Tačija i administraciju sa snažnim uticajem organizovanog kriminala.

Ovako Sevim Dagdelen, poslanica Levice u Bundestagu, u intervjuu za Novosti odgovara na pitanje mogu li optužbe za ratne zločine protiv nekadašnjih lidera OVK da promene pozicije zvaničnog Berlina kada je reč o nezavisnosti Kosova.

- Ne očekuje se da će Savezna vlada ispraviti ovu grešku, mada je Kosovo priznato za zasebnu državu od strane islamista poput Erdogana ili diktatura u Saudijskoj Arabiji, ali ne i od svih članica EU.

Očekujete li da Tači i ostali budu i osuđeni?

- Na odgovornim tužiocima je da dokažu krivicu optuženih za ratne zločine, uključujući mučenje i ubistva stotina Srba, Roma i kosovskih Albanaca koji se nisu slagali sa Tačijem i OVK. A na odgovornim sudijama je da odgovorne privedu pravednoj kazni. Ne samo ubistvene bande kosovsko-albanske OVK, koja je delovala kao kopnene trupe NATO 1999, već i one odgovorne za agresiju iz samih NATO država, uključujući Bila Klintona, Tonija Blera i Gerharda Šredera sa njegovim ministrom spoljnih poslova Joškom Fišerom. Kršenje međunarodnog prava i podržavanje zločina OVK od strane NATO okupacionih snaga više ne sme ostati nekažnjeno.

foto: printscreen

Upozoravili ste da EU gura proširenje u zapećak, pokušavajući da potisne uticaj Rusije na Balkanu, dok se od Srbije očekuje da odustane od Kosova...

- Ako pogledamo kako EU postupa sa zemljama Balkana, steći ćemo snažan utisak da postoji politika "evropskog zadnjeg dvorišta". To je neprihvatljivo, posebno u u odnosu na Srbiju kojoj se priznavanje Kosova nameće kao preduslov za pristupanje EU, dok ni sve članice EU ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost.

Koje posledice mogu biti što EU ne osuđuje velikoalbanske planove?

- Priznavanjem secesije Hrvatske i Slovenije, na podsticaj nemačke spoljne politike ranih devedesetih, otvorena je Pandorina kutija. Međunarodno pravo je teško narušeno, a teritorijalni integritet i suverenitet podrivani su po nečijoj volji. Nije predvidivo da će se EU suprotstaviti jednostranom pomeranju granica u Evropi. Međunarodno pravo se bavi nečim po narudžbi, tj. u zavisnosti od mogućnosti sticanja geopolitičkih prednosti.

Plašite li se za bezbednost jer ovo nije prvi put da govorite o situaciji na Kosovu, povezanosti politike i kriminala?

- Zbog neprijateljstava i pretnji i dalje sam pod policijskom zaštitom. Zato sam manje zabrinuta za sebe nego za bezbednost mogućih svedoka u procesu za ratne zločine protiv Tačija i Veseljija. Specijalni sud za Kosovo mora osigurati da mogući svedoci ne budu zastrašivani ili čak ubijeni, kao u slučaju Haradinaja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.