LICEMERI I LAŽOVI!!! Greta Tunberg ponovo isprozivala političare i lidere, pa iznela ŠOKANTNA PREDVIĐANJA!
Greta Tunberg, Foto: AP

ŽIVOTNA SREDINA

LICEMERI I LAŽOVI!!! Greta Tunberg ponovo isprozivala političare i lidere, pa iznela ŠOKANTNA PREDVIĐANJA!

Upozorava da moramo da priznamo da smo kao društvo omanuli i da se nalazimo u situaciji krajnje katastrofe.

Objavljeno:

Greta Tunberg ocenila je političare licemernim, a međunarodne klimatske samite praznim rečima. Sve dok čovečanstvo ne prizna da nije uspelo da se izbori sa klimatskom krizom i ne počne da je tretira kao vanrednu situaciju poput pandemije koronavirusa, društvo neće moći da zaustavi globalno zagrevanje, istakla je Greta.

U intervjuu za ''Guardian'', Tunbergova je rekla da su lideri zadovoljni što su postavili ciljeve decenijama u budućnost, ali da su se uspaničili kada je bila potrebna hitna akcija za smenjenje emisija štetnih gasova.

Iako tek u januaru puni 18 godina, ova tinejdžerka inspirisala je milione studenata da joj se pridruže u školskom štrajku koji je sama započela u Švedskoj pre 116 nedelja. Obraćajući se Ujedinjenim nacijama postala je najistaknutija svetska aktivistkinja zaštite životne sredine. Nada se da ćemo krizu očuvanja životne sredine tretirati kao krizu, kao što smo ovu s koronavirusom, jer se tek tada stvari mogu promeniti.

Tunberg je istakla da su razmere emisije štetnih gasova toliko velike, da se ne mogu ''smanjiti'' normalnim društvenim uticajem. Upozorava da moramo da priznamo da smo kao društvo omanuli i da se nalazimo u situaciji krajnje katastrofe.

foto: Printscreen

UN klimatski samit trebalo je da počne u ponedeljak u Glasgovu, ali je odložen na godinu dana zbog COVID-19. Greta kaže da je to nije razočaralo, kao i da je impresionirana obećanjima velikih država, kao što su Ujedinjeno Kraljevstvo, Kina i Japan, da će emisiju štetnih gasova dovesti do nule 2050. ili 2060. godine. Međutim, ona ističe da ne treba da se fokusiramo na datume koji su udaljeni 10, 20 ili čak 30 godina u budućnosti, već na sadašnji trenutak.

Tunberg je bila posebno oštra prema evropskim poslanicima koji su u oktobru odobrili skoro 400 milijardi evra subvencija za poljoprivrenike, jer je poljoprivreda odgovorna za otprilike četvrtinu emisije gasova sa efektom staklene bašte. ''To je katastrofa za klimu i biodiverzitet''. Greta je istakla i da su evropski poslanici zatražili njenu podršku u septembru kada je EU odlučivala o svom cilju smanjenja emisija do 2030. godine, što pokazuje kakvi su licemeri.

Tinejdžerka je istakla da će podržati onu političku stranku koju oceni kao dobru i jaku u ovim pitanjima, a ne političare.

''Klimatska kriza je samo jedan od simptoma mnogo veće krize, uključujući gubitak biodiverziteta, plodnog tla, nejednakosti i drugih pretnji demokratiji. Sve ovo više ne možemo nazvati održivim, stigli smo do kraja puta''. Dodala je da ona nije ni optimista ni pesimita, već samo realista. ''To ne znači da nisam srećna, veoma sam srećna! Morate se zabaviti, a ja se mnogo bolje zabavljam od kad sam počela da radim na ovoj kampanji''.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Theguardian.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.