ZAVRŠNICA NA PREDSEDNIČKIM IZBORIMA U SAD: Preokret u jednoj od ključnih država: Bajden preuzeo vođstvo! UŽIVO
Donald Tramp, Foto: Profimedia

napeto do samog kraja

ZAVRŠNICA NA PREDSEDNIČKIM IZBORIMA U SAD: Preokret u jednoj od ključnih država: Bajden preuzeo vođstvo! UŽIVO

U predsedničkoj trci su republikanac Donald Tramp (74) i demokrata Džozef Bajden (77)

Objavljeno:

* U Sjedinjenim Američkim Državama bira se predsednik koji će upravljati državom u naredne četiri godine.

* U predsedničkoj trci su republikanac Donald Tramp (74) i demokrata Džozef Bajden (77)

* Glasovi birača se i dalje broje, čekaju se rezultati iz nekoliko saveznih država

* Bajden vodi u elektorskim glasovima, za sada 264:214 (za pobedu potrebno 270)

Tri velike medijske kuće prekinučle prenos Trampovog govora

Tri američke medijske kuće ABC, NBC, CBS prekinule su sinoć obraćanje Donalda Trampa nakon 10 sekundi jer je kazao da je došlo do prevare na izborima i da je on pobednik izbora.

Lester Holt sa NBC televizije rekao je da su prekinuli Trampa jer je izneo brojne netačne tvrdnje, prenosi Foks njuz. Slično su uradile i druge televizije.

Bajden sve bliži Beloj kući! Bajden sada u Džordžiji vodi za 917 glasova. Pobeda u Džordžiji nosi 16 elektorskih glasova.

Bajden preuzeo vođstvo u Džordžiji

Bajden preuzeo je vođstvo u ključnoj državi Džordžiji. Ako tako ostane i kad se prebroje svi glasovi, to će značiti da ima dovoljno kako bi proglasio pobedu.

Obzirom da su AP i Fox News proglasili da je Bajden dosad osvojio dovoljno država za 264 elektorska glasa, a Džordžija nosi njih 16. To znači da bi Bajden u slučaju pobede u Džordžiji imao nedostižnih 280 elektorskih glasova, što znači da mu više ništa od toga ne treba za pobedu.

Trampova prednost spala na 650 glasova

U Džordžiji je Trampova prednost sada spala na samo 650 glasova, dok su u procentima i dalje izjednačeni. Zvaničnici iz te države kažu da će brojanje preostalih glasova biti završeno za nekoliko sati.

Tramp besi na Tviteru

Tramp je u poslednjih pola sata "ispalio" pravi rafal tvitova. U jednom je upozorio da bi Sent mogao da padne u ruke demokrata ukoliko on ne osvoji izbore.

Takođe se ponovo obrušio na navodne "nelegalne glasove", navodeći da posmatračima nije bio dozvoljen pristup prebrojavanju.

U poslednjoj objavi tvrdi da je "Tviter van kontrole".

Osujećen napad na centar za brojanje glasova u Filadelfiji

Najmanje jedna osoba uhapšena je zbog navodnog planiranja napada na centar za brojanje glasova u Filadelfiji, u Pensilvaniji.

U policijskom saopštenju se navodi da je pronađeno i oružje kojim je planirano izvršenje napada, kao i da je istraga u toku.

"Policija je dobila informacije o grupi, moguće da je reč o porodici, koja se automobilom dovezla iz Virdzinije kako bi napala kongresni centar", preneo je CNN.

Pensilvanija do petka obrađuje glasove

U američkoj saveznoj državi Pensilvaniji očekuju da do danas prebroje većinu glasova.

To je izjavila sekretarka te države Keti Bukvar i dodala da mora da se procesuira još nekoliko stotina hiljada glasova, kao i da nije upoznata sa tim da je došlo do bilo kakvog kršenja tokom glasanja, prenosi Rojters.

Prema podacima Foks njuza, prebrojano je oko 89 odsto glasova i u toj državi na osnovu tog broja vodi Donald Tramp sa 50 odsto glasova, dok Bajden ima 48,8 odsto.

Tramp bi mogao ponovo da se kandiduje na izborima 2024. godine, ako sada izgubi od Bajdena

Predsednik SAD bi mogao da se ponovo kandiduje za predsednika na narednim izborima 2024. godine ukoliko izgubi od Džoa Bajdena, tvrde izvori bliski republikancima.

Trampov bivši savetnik Brajan Lanza je rekao za BBC Radio 4 da će Tramp možda ući u trku za izbore kroz četiri godine.

Bajden poredio Tačija sa Džordžom Vašingtonom

Kandidat demokrata za predsednika SAD Džozef Bajden uporedio je svojevremeno Hašima Tačija sa Džordžom Vašingtonom, a kosovski "Džordž Vašington" je od sinoć u pritvoru u Hagu zbog ratnih zločina za koje ga tereti Specijalno veće tog suda.

Naime, prilikom susreta Bajdena, tada potpredsednika SAD, i Tačija, tada premijera privremenih institucija u Prištini, u julu 2010. godine u Beloj kući, Bajden je naglasio da je Tači "kosovski Džordž Vašington".

Sudovi u Mičigenu i Džordžiji odbacili Trampov zahtev

Sudovi u američkim državama Mičigenu i Džordžiji odbacili su zahteve izbornog štaba Donalda Trampa da se u tim saveznim državama zaustavi prebrojavanje glasova na predsedničkim izborima.

Sudija iz Mičigena Sintija Stivens odluku je donela na saslušanju, a pisanu presudu je najavila za petak, prenose američki mediji.

"Nemam osnova da ocenim da postoje bitniji izgledi za uspeh pravnog zahteva", rekla je Stivens.

Arizona: Minimalna prednost za Bajdena

U saveznoj državi Arizoni demokratski predsednički kandidat Džo Bajden ima minimalnu prednost od 1,6 odsto u odnosu na rivala Donalda Trampa, ali zvaničnici te države saopštili su da predstoji prebrojavanje još oko 250 hiljada glasova.

U ovom trenutku, Bajdenova prednost od 1,6 odsto predstavlja oko 46.250 glasova, preneo je AP.

Broje se glasovi u ključnim državama

Prebrojavanje glasova pristiglih poštom još uvek traje u pet država ključnih za osvajanje neophodnih 270 elektorskih glasova.

Za sada, prema projekciji CNN-a, kandidat demokrata Džo Bajden vodi u odnosu na republikanskog kandidata Donalda Trampa sa 253 naspram 213 elektorskih glasova, a glasovi u jednoj od pet država mogli bi da budu presudni.

Ostalo je da se prebroje glasovi u Arizoni, Džordžiji, Nevadi, Severnoj Karolini i Pensilvaniji.

Bajden: Kada se završi glasanje, proglasiće nas pobednicima

Predsednički kandidat Džo Bajden je u četvrtak u obraćanju iz svog štaba u Vilmingtonu, u državi Delaver, rekao da se "svaki glas mora prebrojati" i zamolio američke državljane za strpljenje.

Bajden se na konferenciji za novinare pojavio u društvu senatorke Kamale Haris, koja će biti potpredsednik SAD ukoliko demokratski kandidat pobedi na izborima Donalda Trampa.

SAD: Glasovi poslati poštom još pristižu

Iz direkcije američke poštanske službe saopšteno je da glasovi birača i dalje pristižu u poštanske centre za ekspediciju i da je u Pensilvaniji, jednoj od ključnih država za izbor novog američkog predsednika, kontrolna služba identifikovala oko 1.700 novih koverti sa glasovima birača.

Kontrolna služba, po nalogu okružnog sudije Emet Salivan iz Vašingtona, mora dva puta dnevno da kontroliše prispeće novih biračkih pošiljki u Pensilvaniji.

Arizona: Rezultati izbora verovatno danas

Državni sekretar Arizone Kejti Hobs rekla je u četvrtak da ima još između 400.000 i 450.000 listića koji nisu prebrojani, od čega je 300.000 u Marikopa okrugu, najvećem u državi i da će rezultate imati verovatno danas.

"Dobijamo informacije da većina izbornih komisija završava prebrojavanje glasova i da ćemo imati rezultate u petak. Znaćemo rezultate u Arizoni vrlo brzo, verovatno do kraja petka", rekla je ona juče za CNN.

Novo ažuriranje broja izbrojanih glasova iz Džordžije se očekuje tek u popodnevnim satima

Novo ažuriranje broja izborijanih glasova koje daje državni sekretar Džordžije ne očekuje se pre popodneva po našem vremenu.

Prema poslednjem ažuriranju, u ovoj je ključnoj državi ostalo još 14.097 glasova koje treba izbrojati.

AP: Trampova prednost u Džordžiji se smanjila

Desetine hiljada glasačkih listića u državi Džordžiji, koji još nisu prebrojani, dolaze iz okruga u kojima je Džo Bajden u vođstvu, a prednost koju je Donald Tramp imao u odnosu na protivkandidata se smanjila na oko 9 500 glasova, prenosi AP.

Agencija AP dodaje da je "Džordzija jedna od država koju Tramp mora da dobije kako bi ostao u trci za predsednika".

Džordžija nosi 16 elektorskih glasova, a AP ocenjuje da je Tramp prerano proglasio pobedu.

Grenel: Otkrili smo sporne glasače u Nevadi

Američki diplomata i blizak saradnik predsednika Donalda Trampa Ričard Grenel izjavio je da je Trampov tim otkrio 3.062 sporna glasača u Nevadi.

On je to rekao za Njuzmaks navodeći da su ti sporni glasači glasali u Nevadi iako ne žive u toj saveznoj državi.

Trenutno stanje u ključnim državama u kojima još traje prebrojavanje (prema podacima AP-a):

Džordžija - vodi Tramp. Donald Tramp - 49.4 odsto, Džo Bajden - 49.4 odsto. Prebrojano 99 odsto. Država nosi 16 elektorskih glasova.

Pensilvanija - vodi Tramp. Donald Tramp - 49.6 odsto, Bajden - 49.3 odsto. Prebrojano 95 odsto. Država nosi 20 elektorskih glasova.

Nevada - vodi Bajden. Džo Bajden - 49.4 odsto, Tramp - 48.5 odsto. Prebrojano 89 odsto. Država nosi 6 elektorskih glasova.

Severna Karolina - vodi Tramp. Donald Tramp - 50.1 odsto, Bajden - 48.7 odsto. Prebrojano 94 odsto. Država nosi 15 elektorskih glasova.

Nevada: Rok za prijem glasova poštom produšen do 10. novembra

Zvaničnici Nevade saopštili su danas da će rok za prijem glasačkih listića putem pošte biti produžen do 10. novembra.

U jednoj od ključnih država, koja bi mogla da odluči ko će biti novi predsednik SAD, ostaje da se prebroji oko 200.000 glasačkih listića, od kojih je oko 90 odsto iz okruga Klark gde se nalazi Las Vegas, prenosi Foks njuz.

Bajden: Niko nam neće oduzeti našu demokratiju

Kandidat demokrata za predsednika SAD Džo Bajden reagovao je na izjavu Donalda Trampa da su izbori lažni, navodeći da niko neće uzeti demokratiju.

"Niko nam neće oduzeti našu demokratiju. Ni sada niti ikada. Amerika je dogurala daleko, izborila mnogo bitki i previše pretrpela da bi se to dogodilo", napisao je Bajden na Tviteru.

Tramp je izjavio sinoć da je pokraden i da su ovo bili lažni izbori.

Tramp: Prevaren sam, ovo su lažni izbori

Predsednik SAD i predsednički kandidat Donald Tramp obratio se sinoć javnosti iz Bele kuće i rekao da je pokraden i da su ovo bili lažni izbori.

"Ako prebrojite legalne glasove, lagano pobeđujem. Ako prebrojite ilegalne glasove, gubim. Mnogo listića je stiglo po zatvaranju biračkih mesta, sa zakašnjenjem. Prevaren sam", poručio je Tramp u obraćanju koje je počelo nešto pre 19.00 sati po lokalnom vremenu.

On je rekao da su predviđali Bajdenovu pobedu u mnogim državama, ali bilo je obrnuto.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.