AMERIČKI NAUČNICI OTKRILI NOVU UŽASNU BOLEST: Zaboravićete na KORONU kad vidite OVO!
Kastner je objasnio da pacijenti koji boluju od bolesti VEXAS postaju vrlo bolesni i da ne reaguju na bilo kakvo lečenje, od visokih doza steroida do raznoraznih hemoterapija., Foto: Printscreen/Youtube

Užas

AMERIČKI NAUČNICI OTKRILI NOVU UŽASNU BOLEST: Zaboravićete na KORONU kad vidite OVO!

- Umesto traženja kliničkih sličnosti, iskoristili smo prednost genomskih sličnosti koja nam je pomogla u otkrivanju ove nove bolesti - rekao je Daniel Kastner

Objavljeno:

Američki naučnici otkrili su novu bolest, čije posledice izazivaju visoku stopu smrtnosti jer napada imunološki sistem

Bolest koja je nazvana VEXAS - "vakuole, enzim E1, Ks-vezani, autoinflamatorni i somatski sindrom", uglavnom utiče na pluća i imuni sistem i uzrokuje jake krvne ugruške.

Naučnici sa američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH), otkrili su bolest VEXAS tokom analize genomskih sekvenci više od 2.500 ljudi kojima su prekinute dijagnoze bolesti pluća. Upoređujući genomske sekvence, otkrili su da je 25 odraslih muškaraca imalo specifične mutacije UBA1 gena, za koji se veruje da je izvor te bolesti.

- Umesto traženja kliničkih sličnosti, iskoristili smo prednost genomskih sličnosti koja nam je pomogla u otkrivanju ove nove bolesti - rekao je Daniel Kastner.

Ono što najviše zabrinjava je podatak koji kaže da je novootkrivena bolest "opasna po život" i da je 40 odsto pacijenata koji je imaju umrlo, a tako visoka stopa smrtnosti pripisana je "razornim posledicama teškog stanja", ističe NIH u saopštenju.

Kastner je objasnio da pacijenti koji boluju od bolesti VEXAS postaju vrlo bolesni i da ne reaguju na bilo kakvo lečenje, od visokih doza steroida do raznoraznih hemoterapija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.