Zbog PROMENE VREMENA IMATE GLAVOBOLJE I UMORNI STE? Ako ovo radite, pravite NAJVEĆU GREŠKU i ugrožavate zdravlje!
Glavobolja, ilustracija, Foto: Profimedia

oprez

Zbog PROMENE VREMENA IMATE GLAVOBOLJE I UMORNI STE? Ako ovo radite, pravite NAJVEĆU GREŠKU i ugrožavate zdravlje!

Ovo izaziva i promenu vašeg raspoloženja

Objavljeno:

Poznato je da ljudi koji imaju nizak krvni pritisak baš teško podnose velike vrućine, nagla zahlađenja i oscilacije u temperaturi. Krvni sudovi se na visokim temperaturama šire, a to dovodi do toga da se simptomi hipotenzije poput malaksalosti, vrtoglavice i manjka energije dodatno pojačavaju.

U takvim uslovima pritisak pada i zdravim osobama i onima kojima je visok. Zašto je tako i kako možemo sami sebi da olakšamo tegobe, objašnjava dr Katarina Mitrović, internista.

– Kod naglih promena vremena svima se, a naročito kardiovaskularnim bolesnicima, preporučuje da unose više tečnosti i da u dogovoru s lekarom koriguju terapiju. Većini bolesnika tad treba nešto manja doza lekova za visok pritisak nego zimi – kaže sagovornica.

Kao prvu pomoć u ovakvim situacijama savetuje se promena načina života, uzimanje dosta tečnosti, malo više soli u ishrani, povećana fizička aktivnost, izbegavanje naglog ustajanja iz kreveta, a ponekad, uz preporuku lekara, i određena terapija.

Istraživanja pokazuju da od niskog pritiska najviše pate žene između 30 i 40 godina. Pa tako ako osetite vrtoglavicu, mučninu, vid vam je zamagljen i osećate se slabo, ako imate glavobolju, a dišete plitko i ubrzano, najbolje bi bilo da proverite pritisak. Ako su vrednosti niže od 100/60 mmHg, govorimo o niskom pritisku.

Kafa nije vaš saveznik

Jedan od mogućih uzroka hipotenzije jeste i neodgovarajuća ishrana – preskakanje doručka, brz način života, nedovoljan unos tečnosti. Ovo mora da se promeni. Hranite se zdravo, unosite što više tečnosti, najbolje obične vode, i gledajte da dovoljno spavate.

– Kad govorimo o tečnostima, alkohol izbegavajte, jer dodatno obara pritisak.

Osobe s niskim krvnim pritiskom po pravilu su kafopije, jer bez kofeina jednostavno ne mogu da se razbude.

– Kafa brzo podiže krvni pritisak, ali se on brzo i vraća na pređašnju vrednost. Međutim, ako se s kafom pretera, pritisak može još više da se spusti. Kafa, dakle, nije dobar saveznik u regulaciji krvnog pritiska.

Sledite ova pravila

Osmišljena strategija u borbi protiv niskog pritiska izgledala bi ovako: svaki dan jednosatna šetnja, uspinjanje stepenicama jer učvršćuje vene u nogama i što češće plivanje jer kretanje u vodi učvršćuje krvne sudove.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.