RUSKI NAUČNICI NAPRAVILI OTKRIĆE DECENIJE: Tiče se RAKA!
Vađenje krvi, Foto: Petar Lazović

VELIKI KORAK ZA NAUKU

RUSKI NAUČNICI NAPRAVILI OTKRIĆE DECENIJE: Tiče se RAKA!

Dobra vest!

Objavljeno:

Naučnici sa dva univerziteta u Samari otkrili su metod dijagnostikovanja raka pomoću spektroskopske tehnike koja vrši biopsiju na samo jednoj kapi krvi u nekoliko minuta. Objavljeno u časopisu Journal of Raman Spectroscopi sa sedištem u SAD, istraživanje detaljno opisuje kako se krv može analizirati gledajući kako svetlost deluje u interakciji sa molekulima u tečnosti.

Tehnika takođe može brzo da testira na mnoge druge bolesti, za koje je obično potrebno satima da bi se dijagnostikovale u laboratorijama. „Svetlost komunicira sa biološkim molekulima, gradivnim blokovima našeg tela“, rekao je Ivan Bratčenko, vanredni profesor na Univerzitetu Samara, instituciji koja je ovu metodu razvila zajedno sa specijalistima sa obližnjeg Samarskog državnog medicinskog univerziteta. „Ako tačno znate kako se ova interakcija dešava, možete pratiti kako se telesni sastav menja i da li postoje neke patologije u jednoj kapi krvi.“

Prema Bratčenku, ovaj metod dijagnoze je manje tačan od laboratorijskog ispitivanja, ali je brži, može se obaviti pomoću prenosive opreme i može se koristiti za izvođenje masovnih skrininga. „Koristeći tečnu biopsiju možete brzo identifikovati ljude koji tek počinju da razvijaju patologiju i poslati ih odgovarajućem specijalisti“, rekao je profesor. „Takođe možete nadgledati stanje pacijenata koji su već na lečenju.

“ Univerzitet u Samari jedna je od vodećih institucija u zemlji i tokom sovjetskog perioda, kada je grad bio poznat kao Kujbišev, bio je poznat po svom radu sa svemirskim programom. 1966. godine, kada je tada bio poznat kao Vazduhoplovni institut Kujbišev, ime je dobio po Sergeju Korolevu, raketnom inženjeru koji je igrao istaknutu ulogu u svemirskoj trci. Ranije ove godine naučnici sa univerziteta stvorili su biomaterijal za obnavljanje kostiju oboljelih od osteoporoze.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/rt.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.