MERKELOVU ĆE NOVE MERE KOŠTATI 19 MILIJARDI EVRA! Stupaju na snagu od PONEDELJKA, a odnose se na OVE GRAĐANE!
Angela Merkel, Foto: EPA/CHRISTIAN MARQUARDT / POOL

ANGELA MERKEL

MERKELOVU ĆE NOVE MERE KOŠTATI 19 MILIJARDI EVRA! Stupaju na snagu od PONEDELJKA, a odnose se na OVE GRAĐANE!

Za razliku od prolećnog karantina vrtići, škole, frizeri i prodavnice ostaće otvoreni, ali podložni higijenskim i epidemiološkim mjerama.

Objavljeno:

Nove mere vezano za karantin, koje u Nemačkoj stupaju na snagu u ponedeljak, koštaće bogatstvo te zemlje oko 19,3 milijarde eura, izvestile su u nedelju novine Welt am Sonntag pozivajući se na studiju berlinskog Instituta za ekonomska istraživanja (DIW).

Najviše bi tokom jednomesečnog zatvaranja prema DIW-ovim prognozama mogli izgubiti ugostitelji - oko 5,8 milijardi evra. Zabavna industrija, sportske i kulturne institucije izgubiće 2,1 milijardu evra, trgovinu će drugo ovogodišnje "zaključavanje" koštati 1,3, a industriju 5,2 milijarde evra.

Gubici se očekuju i u uslužnom i logističkom sektoru. DIW je, međutim, uveren da će se sedeće godine nemačko bogatstvo početi oporavljati, ali samo uz uslov učinkovite kontrole širenja koronavirusa. Nemačka vlada spremna je preduzećima nadoknaditi značajan deo očekivanog prometa za novembar.

Manjim firmama, sa do 50 zaposlenih, država će nadoknaditi 50, a većima 70 odsto prometa. Kancelarka Angela Merkel u subotu je uveeravala da vlasti neće ostaviti privredu u nevolji i dogovorila mere u ukupnom iznosu do deset milijardi evra kako bi im pružila finansijsku podršku Nemačka od danas na najmanje mesec dana uvodi nova ograničenja u javnom životu kako bi suzbila širenje koronavirusa. Restorani, barovi i drugi ugostiteljski objekti biće zatvoreni, ali moći će prodavati hranu i piće za poneti. Fitnes klubovi, saloni za tetoviranje, bazeni, studiji lepote i masaže, pozorišta, bioskopi i koncertne dvorane prestaće da rade. Sve fudbalske utakmice Bundeslige održaće se u novembru bez gledalaca. Za razliku od prolećnog karantina vrtići, škole, frizeri i prodavnice ostaće otvoreni, ali podložni higijenskim i epidemiološkim merama. U hotelima bi trebalo prespavati samo u hitnim slučajevima, a ne u turističke svrhe.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.