GORI POLJSKA ZBOG ZABRANE ABORTUSA: Totalna je ludnica na ulicama, postaje sve žešće! (FOTO)(VIDEO)
Demonstrante je podržala i nemačka parlamentarka Teri Reintke., Foto: Tviter Printscreen

NEmiri

GORI POLJSKA ZBOG ZABRANE ABORTUSA: Totalna je ludnica na ulicama, postaje sve žešće! (FOTO)(VIDEO)

Nose transparente na kojima piše "Dosta", Želimo da živimo s punim pravima" i slično, javlja Gazeta Pravna, prenosi hrvatski Indeks

Objavljeno:

Demonstranti iz cele Poljske okupili su se danas u Varšavi na skupu, koji će najverovatnije biti najveći u zemlji, protiv odluke Ustavnog suda da je abortus zbog urođenih oštećenja fetusa neustavan.

Protest pod nazivom "Marš u Varšavi" počeo je u 17 sati, a demonstranti su krenuli sa tri lokacije - Dvorskog trga, pored kabineta premijera i Trga Artura Zaviše.

Nose transparente na kojima piše "Dosta", Želimo da živimo s punim pravima" i slično, javlja Gazeta Pravna, prenosi hrvatski Indeks.

Protest je proticao mirno. Međutim, pojavili su se snimci na društvenim mrežama na kojima se vidi da se nekolicina demonstranta sukobila s policijom. Oni su bacali baklje, a video snimci nemira objavljeni su na Tviteru.

Uprkos pozivu premijera Mateuša Moravjeckog da se ne okupljaju zbog pandemije korona virusa, na ulice je izašlo hiljade ljudi.

Oni koji nisu nosili zaštitne maske zamoljeni su da napuste protest, javlja Žečpospolita.

- Očekujemo da će ovo biti najveći protest od presude (suda) - izjavio je portparol varšavske policije Silvester Marčak.

Na društvenim mrežama demonstrantni objavljuju fotografije protesta. Javio se i Donald Tusk, bivši predsednik Evropskog saveta iz Poljske.

- Poljska još nije izgubljena - napisao je Tusk uz fotografiju gomile ljudi na protestu.

Demonstrante je podržala i nemačka parlamentarka Teri Reintke.

- Varšava i Poljska pokazuju svetu (ponovo) šta znači zalagati se za temeljna prava, vladavinu zakona i demokratiju - napisala je na Tviteru.

Podsetimo, prošle nedelje vlada je zabranila okupljanje više od pet ljudi, rekavši da je to deo napora protiv širenja kovid-19.

Ako stupi na snagu odluka Ustavnog suda doneta prošlog četvrtka da je abortus u slučaju urođenih oštećenja fetusa naustavan, što je bio najčešći razlog za legalni abortus, u Poljskoj će žene moći da abortiraju samo u slučaju silovanja, incesta ili kada postoji pretnja po zdravlje majke.

Katolička crkva je saopštila da, iako se protivi abortusu, nije podstakla vladu niti sud da pooštre ograničenja. Ona je pozvala ljude da razgovaraju i uzdrže se od nasilja. Katolička grupa za borbu protiv abortusa Ordo Iuris ponovila je svoju podršku sudskoj presudi i protivljenje demonstrantima pozvavši na smirenost.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.