PROPALO PRIMIRJE! Jerevan: Baku odbacio predlog o evakuaciji ranjenika iz ratne zone
Foto: EPA/ AZERBAIJAN ARMENIA NAGORNO KARABAKH CONFLICT

Opet počeli oružani sukobi

PROPALO PRIMIRJE! Jerevan: Baku odbacio predlog o evakuaciji ranjenika iz ratne zone

Ranije je portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan saopštila da je Azerbejdžan jutros krenuo u ofanzivu u Karabahu

Objavljeno:

Ministarstvo inostranih poslova Jermenije saopštilo je da je Baku odbio predlog Jerevana da se dogovore o evakuaciji ranjenih vojnika sa bojnog polja u Karabahu uz posredovanje Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

- Nakon postizanja dogovora o uspostavljanju humanitarnog primirja između Jermenije i Azerbejdžana 18. oktobra, preduzet je pokušaj da se uz posredovanje Međunarodnog komiteta postignu sporazumi u cilju evakuacije ranjenih vojnika tokom noći sa bojnog polja. Međutim, zvanični Baku je taj korak, načinjen u skladu sa duhom i slovom sporazuma od 17. oktobra i moskovskih sporazuma od 10. oktobra, odbacio kategorički - navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Jerevan smatra da to što se dogodilo svedoči o činjenici da se rukovodstvo Azerbejdžana, koje je postalo „instrument turske ekspanzije u regionu, brine samo o očuvanju sopstvene vlasti i perspektivama odgovornosti pred sopstvenim narodom za raspirivanje rata i mnogobrojnih gubitaka".

Ranije je portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan saopštila da je Azerbejdžan jutros krenuo u ofanzivu u Karabahu, dok Baku optužuje Jerevan da artiljerijski napad na azerbejdžanske pozicije na liniji razdvajanja.

U međuvremenu, dopisnik Sputnjika iz prestonice Karabaha javlja da je noć u Stepanekertu, prestonici Nagorno-Karabaha, protekla mirno.

Istovremeno, savetnik predsednika nepriznate republike Nagorno-Karabah David Babajan rekao je da se u nekim delovima linije razdvajanja u Karabahu poštuje režim humanitarnog prekida vatre, ali da postoje delovi gde Azerbejdžan pokušava da probije odbranu.

Podsetimo, Jermenija i Azerbejdžan su u subotu saopštili odluku o uspostavljanju primirju od ponoći 18. oktobra.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.