PRONAĐENO 180 BOMBI OD POČETKA SUKOBA!  Rat pravi haos, civili i dalje ugroženi!
Ratni sukob/ilustracija, Foto: EPA/ AZERBAIJAN ARMENIA NAGORNO KARABAKH CONFLICT

ratni sukob

PRONAĐENO 180 BOMBI OD POČETKA SUKOBA! Rat pravi haos, civili i dalje ugroženi!

U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Objavljeno:

U glavnom gradu nepriznatog Nagorno-Karabaha, Stepanakertu, od početka eskalacije sukoba pronađeno je oko 180 neeksplodiranih kasetnih bombi, saopštio je Jermenski jedinstveni informativni centar.

- Od 27. septembra (u Stepanakertu ) je otkriveno već 180 kasetnih bombi, od kojih su neke primetili meštani. Demineri su uništili municiju na licu mesta - navodi se u saopštenju Centra.

Takođe se navodi da je državna služba za vanredne situacije pozvala stanovnike da ne diraju eksplozivne naprave, mine, ostatke granata i kasetne bombe i odmah upozore spasioce ako ih otkriju.

- Neeksplodirana municija predstavlja veliku pretnju civilima - dodaje se u saopštenju.

Ranije su u centru Stepanakerta počeli da rade demineri, koji uklanjaju neeksplodirane granate.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

U petak su u Moskvi održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana. Diplomate je u rusku prestonicu pozvao predsednik Rusije Vladimir Putin.

Pregovori su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma. On sadrži četiri tačke za rešavanje sukoba. Između ostalog, strane su objavile o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbijadanas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.