Šta El Čapov sin?! U Meksiku godišnje nestane 100.000 ljudi, a ovako prolaze oteti! (FOTO) (VIDEO)
Foto: AP

Tamo Niko nije siguran

Šta El Čapov sin?! U Meksiku godišnje nestane 100.000 ljudi, a ovako prolaze oteti! (FOTO) (VIDEO)

Tamošnji list "El Universal" objavio je Vladine podatke da je u toj zemlji 2012. godine prijavljeno 105.000 slučajeva kidnapovanja! Što je više nego zabrinjavajući podatak
Objavljeno:

U ovoj Latino-američkoj državi koja broji skoro 120 miliona stanovnika, ratovi i borbe između tamošnjih narko-kartela, korumpirane vlasti, naročito policije i kidnapovanja, jesu stara i već svima dobro poznata priča.

foto: Reuters

Nekada su otmice u ovoj zemlji bile rezervisane, ako tako možemo reći, samo za bogat sloj društva. Danas, nema pravila. Naprotiv, na meti otmičara su vlasnici lokalnih prodavnica, taksisti, parking kontrolori, ali i ulični prodavci hrane koji rade sa kešom i upleteni su u takozvanu “sivu” ekonomiju Meksika.

Na meti su i mladi studenti čiji su roditelji voljni da plate otkupninu u najkraćem mogućem roku kako bi spasili život svog deteta.

Većina ovih otmica se na sreću otetih i njihovih najmilijih ne završi tragično, već nakon uplaćenog novca žrtva bude puštena na slobodu. Međutim, ima dosta slučajeva kada oteta osoba više nikada ne ugleda svetlost dana, odnosno bude ubijena. To se uglavnom dešava kada jedan narko-kartel otme nekog iz suparničkog, a ukoliko pregovori ne uspeju, žrtva se ubija. To u mnogim slučajevima nisu pregovori oko novca, već oko teritorija i snabdevača drogom.

foto: AP

Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste što 90 odsto otmica nikada ne završi na sudu, niti se otkriju njeni počinioci. Mnogi smatraju da je to zbog toga što su i mnogi članovi policije upleteni u kriminal, i naravno zbog velike stope korupcije u državnim institucijama, naročito policiji.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.