DIM JE ODJEDNOM POČEO DA KULJA: Pogledajte JEZIV TRENUTAK kada su jermenske bombe usmrtile Azerbejdžance (VIDEO)
Pogledajte jeziv trenutak, Foto: TwitterPrintscreen/@Conflicts

nastavljeni udari

DIM JE ODJEDNOM POČEO DA KULJA: Pogledajte JEZIV TRENUTAK kada su jermenske bombe usmrtile Azerbejdžance (VIDEO)

Ujedinjene nacije donele se ukupno šest rezolucija u kojima se tražilo da snage Jerevana napuste Nagorno-Karabah

Objavljeno:

Azerbejdžanske snage nastavile su udare na prestonicu samoproklamovanog regiona Nagorno-Karabah, Stepanakert, saopštilo je ministarstvo odbrane Jermenije.

Udari na Stepanakert intezivirali su se za vikend, a strani mediji navode da je u znak osvete, jermenska strana odgovorila i gađala azerbejdžanski grad Gendže. Na društvenim mrežama se pojavio snimak na kome se navodno vidi trenutak kada su granate počele da padaju na taj grad.

Sukobi Azerbejdžana i Jermenije razbuktali su se pre dve nedelje kada je jermenska vojska oborila oborila dva helikoptera i tri drona zvaničnog Bakua.

Netrepeljivost dve bivše članice SSSR-a datira još od 1991. godine posle raspada te države, kada je Jermenija ušla sa vojskom u Nagorno-Karabah, koji je proglasio nezavisnost. Tu samoproklamovanu državu, koja se nalazi na teritoriji Azerbejdžana, ne priznaje međunarodna zajednica, već samo Jermenija.

Ujedinjene nacije donele se ukupno šest rezolucija u kojima se tražilo da snage Jerevana napuste Nagorno-Karabah, u kome većinsko stanovništvo čine upravo Jermeni.

Do sada poginulo 320 vojnika

Obe strane prijavljuju civilne, ali i vojne žrtve. Baku tvrdi da je do sada u ratnim dejstvima poginulo više od 2.000 jermenskih vojnika, ministarstvo odbrane te zemlje saopštilo je da je do danas u okršajima dveju vojski nastradalo 320 boraca Jerevana.

Ko koga podržava?

Turksa je javno i u nekoliko navrata izrazila bezrezervnu podršku Azerbejdžanu, zbog religijskih, nacionalnih, ali i političkih veza.

Koliko je to evidentno, govore i reči prvog čoveka Turske Redžepa Tajipa Erdogana, koji je ranije kazao da je Jermenija “prepreka miru”. Ovaj predsednik je čak pozvao i jermenski narod da ustane protiv svojih lidera koji ih "vuku u katastrofu".

Premda Rusija podržava Jermene, u ovom slučaju je zauzela ulogu strane koja je za "spuštanje lopte", odnosno da dve strane prestanu sa ratnik sukobima i pristupe dijalog.

- Tražimo da obe strane odmah zaustave oružane sukobe i otpočnu razgovore kako bi se stabilizovala situacija - saopštilo je ranije ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Srbijadanas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.