NEMAČKA VLADA POTVRDILA: Navaljni je otrovan ovom supstancom, ŠOK!
Aleksej Navaljni bio žrtva napada hemijskim nervnim otrovom, Foto: EPA-EFE/YEVGENY FELDMAN

SAOPŠTENO

NEMAČKA VLADA POTVRDILA: Navaljni je otrovan ovom supstancom, ŠOK!

Portparol nemačke vlade Štefen Zajbert saopštio je da je vlada zamolila Organizaciju za zabranjeno hemijsko naoružanje za tehničku pomoć

Objavljeno:

Nemačka vlada saopštila je danas da je potvrđeno da je Aleksej Navaljni bio žrtva napada hemijskim nervnim otrovom iz novičok grupe.

Portparol nemačke vlade Štefen Zajbert saopštio je da je vlada zamolila Organizaciju za zabranjeno hemijsko naoružanje za tehničku pomoć u analizi uzoraka Navaljnog, i da su danas stigli rezultati analize iz dve referentne laboratorije.

Rezultati se slažu sa rezultatima koje su već uradile specijalne laboratorije u Nemačkoj, Francuskoj i Švedskoj. Time je ponovo, jasno dokazano, da je Navaljni bio žrtva napada hemijskim nervnim borbenim sredstvom novičok grupe. Ta supstanca od strane Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja do sada nije zvanično uvršćena u njihovu listu - objasnio je Zajber.

Vlada trenutno analizira detaljan stručni izveštaj analize, a kod planiranog prosleđivanja ili objave ključnu ulogu imaće procena rizika proliferacije.

Ne sme znanje o opasnoj supstanci dospeti u pogrešne ruke, podvukao je on.

Nemačka vlada ponovila je i zahtev Rusiji da se izjasni o ovim događajima.

O narednim koracima će narednih dana Izvršni savet Organizacije za zabranjeno hemijsko oružje sa krugom EU partnera razmeniti informacije.

Svaka upotreba hemijskog naoružanja predstavlja značajni prestup koji ne sme ostati bez posledica, poručio je Zajbert.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.