VANREDNI SAMIT EU: Glavne teme su Belorusija, Navaljni i sukob Jermenije i Azerbejdžana!
Brisel, ilustracija, Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

najavljeno

VANREDNI SAMIT EU: Glavne teme su Belorusija, Navaljni i sukob Jermenije i Azerbejdžana!

"Fokusiraćemo se na mesto Evrope u svetu i nađu sposobnost da sami oblikujemo svoju sudbinu", poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel

Objavljeno:

Lideri EU 27 sastaće se danas i sutra na vanrednom samitu u Briselu kako bi razmotrilli spoljnu i bezbednosnu politiku, ali i jačanje ekonomske politike EU.

"Fokusiraćemo se na mesto Evrope u svetu i nađu sposobnost da sami oblikujemo svoju sudbinu", poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Samit EU 27 počinje u 15 časova raspravom o odnosima EU i Kine i sardanji na rešavanju glavnih globalnih izazova poput pandemije KOVID 19 i klimatskih promena.

Pored Kine, na stolu u Briselu naći će se situacija u Belorusiji, trovanje Alekseja Navaljnog i eskalacija sukoba u Nagorno-Karabahu.

Očekuje se da lideri EU postignu politički dogovor oko uvođenja sankcija odgovornima za nasilje nakon predsedničkih izbora u Belorusiji.

Konsenzus oko EU sankcija trenutno bliokira Kipar koji svoj pristanak uslovljava sankcijama protiv Turske zbog njenog delovanja u istočnom Mediteranu.

Odnosi EU i Turske biće tema tokom večere EU lidera u Briselu 1. oktobra.

"Naš cilj je stvoriti prostor za konstruktivan dijalog s Turskom radi postizanja stabilnosti i sigurnosti u čitavom regionu i osigurati puno poštovanje suvereniteta i suverenih prava svih država članica EU. To će biti moguće samo ako se Turska konstruktivno angažuje. Sve opcije ostaju na stolu za odbranu legitimnih interesa EU i njenih država članica", navodi se u Briselu.

Drugi dan samita EU 27 biće posvećen ekonomskoj strategiji EU uz konstataciju da EU može biti jaka na međunarodnoj sceni samo ako ima elastičnu i inovativnu ekonomsku osnovu.

Razgovaraće se o otključavanju punog potencijala jedinstvenog tržišta, razvoju ambiciozne industrijske politike i iskorišćavanju mogućnosti koju nudi razvoj digitalnih tehnologija.

Na kraju samita EU 27 u Briselu lideri će razmeniti informacije o pregovorima sa Ujedinjenim Kraljevstvom koji bi trebalo da budu gotovi do kraja ove godine kako bi novi i uređeni odnosi dve strane stupili na snagu 1. janura 2021. godine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.