DŽABA SMO SE NADALI: Iz Brazila stigle vesti o KORONI koje NISMO ŽELELI DA ČUJEMO!
Ilustracija, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ Hilda Ríos

AU

DŽABA SMO SE NADALI: Iz Brazila stigle vesti o KORONI koje NISMO ŽELELI DA ČUJEMO!

Istraživači su procenili da je 44 do 66 odsto stanovnika Manausa bilo inficirano između između vrhunca u sredini maja i avgusta

Objavljeno: 07:18h

Najveći grad u brazilskoj Amazoniji Manaus zatvorio je barove i rečne plaže kako bi zaustavio novo širenje epidemije korona virusa, u trenutku kada se smatralo da je među prvim mestima u svetu koje će ostvariti kolektivni imunitet, tzv. imunitet krda, javlja Rojters.

Agencija podseća da se kada veliki deo stanovništva postane imun na bolest smatra da njeno širenje nije verovatno.

Istraživači sa Univerzitet Sao Paula procenili su ranije da drastičan pad broja umrlih od kovid-10 ukazuje da je u Manausu ostvaren kolektivni imunitet, mada su ukazali da antitela na bolest posle infekcije možda neće delovati više od nekoliko meseci.

Lokalne vlasti u Manausu, gradu sa 1,8 miliona stanovnika, proglasile su jednomesečnu zabranu okupljanja i ograničile rad restorana i prodavnica u trenutku kada je izgledalo da je najgore u vezi s pandemijom prošlo.

U aprilu i maju toliko građana Manausa je obolelo od kovid-19 da su bolnice prepune, a groblja nisu mogle da pokopaju sve umrle.

U junu, broj mrtvih je iznenada opao, tako da su se medicinski stručnjaci pitali da li mnogi stanovnici koji su imali virus nisu zarazili druge, odnosno da je postignut imunitet krda.

Istraživači su procenili da je 44 do 66 odsto stanovnika Manausa bilo inficirano između između vrhunca u sredini maja i avgusta.

Naučnici smatraju da je potrebno da do 70 odsto stanovništva bude inficirano da bi se postigao imunitet krda.

Broj umrlih je u Manausu pao sa 277 1. maja na samo 45 u sredini septembra, ali je sada ponovo počeo da raste broj premnulih.

Lokalne vlasti su upozorile da građani ne poštuju preventivne mere i da rizikuju izijanje drugog talasa epidemije, jer ne nose maske, okupljaju se u barovima i na žurkama, kao i na plažama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.