Oni su Eskobaru otvorili put: Kako su dva sitna kriminalca promenila planetarno tržište droge (VIDEO) (GIF)
Foto: Public

Od Slučajnog susreta do istorije

Oni su Eskobaru otvorili put: Kako su dva sitna kriminalca promenila planetarno tržište droge (VIDEO) (GIF)

Davne 1974. godine dvojica mladih Amerikanaca susreli su se u zatvoru u Konektikatu. Bili su sitni kriminalci, ali su njihovi planovi bili - gigantski
Objavljeno: 10:38h

- Nekoliko godina kasnije već su uvozili tone droge. Povezali su se s kolumbijskim narko-kartelom “Medeljin” Pabla Eskobara, koji je avionom slao kokain u SAD preko Normans Keja, malog bahamskog ostrva koje su koristili kao bazu”, piše Venrajt u knjizi.

foto: public

Eskobar je vodio jednu od najekspanzivnijih kriminalnih imperija na svetu. Osamdesetih godina prošlog veka njegov kartel je pokrivao 80 odsto svetskog tržišta kokaina, a u SAD je svakodnevno krijumčareno 15 tona. Pretpostavlja se da je zarađivao 420 miliona dolara nedeljno.

Jung i Leder su duboko ogrezli u trgovinu kokainom, ali su im se putevi na kraju razdvojili. Jung tvrdi da je Leder postao labilan.

- Nije bio lud... Ali je uobražavao stvari. Voleo je Džona Lenona i Adolfa Hitlera u isto vreme - rekao je Jung u intervjuu “Haj tajmsu”.

Jung je uspostavio tešnju saradnju sa Eskobarom i švercovao je drogu na sever. Čak ga je posetio u Kolumbiji, gde je navodno video kako Eskobar ubija izdajnika, nakon čega ga je pitao šta želi za večeru.

foto: AP

Jung, koji je u jednom trenutku raspolagao bogatstvom od skoro 100 miliona dolara, uhapšen je u Floridi. Dok je bio u zatvoru, pitali su ga da li bi svedočio protiv Ledera. U prvi mah je odbio, ali je kasnije pristao nakon što je saznao da je Leder pisao potrpedsedniku Amerike (u to vreme Džordž Buš stariji) i ponudio saradnju sa Amerikom protiv krijumčara s kojima su radili on i Jung.

(Espreso.co.rs / Businessinsider.com)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.