NEMAČKA VLADA SE OGLASILA ODMAH NAKON ŠTO JE LUKAŠENKO POLOŽIO ZAKLETVU: Njihovo saopštenje je VEOMA OŠTRO!
Aleksandar Lukašenko, Foto: Fonet

reakcija

NEMAČKA VLADA SE OGLASILA ODMAH NAKON ŠTO JE LUKAŠENKO POLOŽIO ZAKLETVU: Njihovo saopštenje je VEOMA OŠTRO!

Berlin ne priznaje Lukašenka bez demokratskog legitimiteta

Objavljeno:

Nemačka bez "demokratskog legitimiteta" ne priznaje beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka koji je danas položio zakletvu za svoj šesti mandat, rekao je danas portparol nemačke vlade.

"Minimalni zahtevi za demokratske izbore nisu bili ispunjeni", rekao je u obraćanju novinarima Štefan Zajbert dodajući da predsednički izbori održani 9. avgusta, koji se osporavaju u Belorusiji, nisu bili ni "pravedni ni slobodni".

"Prema tome rezultat tog glasanja ne može biti priznat", ocenio je Zajbert.

On je rekao da Lukašenko "ne može da se pozove na demokratski legitimitet čak i posle inauguracione ceremonije" održane danas.

"Indikativno je da je ceremonija pripremljena u tajnosti i da je održana bez svedoka", rekao je Zajbert.

Zajbert je rekao da nemačka vlada poziva na oslobadjanje svih političkih zatvorenika u Belorusiji i traži od beloruskih vlasti da ne primenjuju silu protiv demonsteanata.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, suočen sa nevidjenim protestnim pokretom posle izbora, danas je položio zakletvu za svoj šesti mandat na nenajavljenoj inauguracionoj ceremoniji, i proglasio da "revolucija" koju su želeli njegovi protivnici nije uspela.

Opozicija i nezavisni mediji smatraju da je ceremonija koja pravno treba da se održi ži pre 9. oktobra, organizovana u tajnosti da ne bi poslužila kao katalizator za nove velike demonstracije.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.