NE VARAJU VAS OČI: Na Atlantiku se ovo dešava tek drugi put u istoriji, a opasno je po ŽIVOT (FOTO)
Polet, Foto: EPA-EFE/ NASA EARTH OBSERVATORY HANDOUT

ISTORIJSKI TRENUTAK

NE VARAJU VAS OČI: Na Atlantiku se ovo dešava tek drugi put u istoriji, a opasno je po ŽIVOT (FOTO)

Očekuje se da će i Polet nastaviti da jača dok se kreće prema otvorenom Atlantiku

Objavljeno: 23:32h

U toku je vrhunac sezone uragana, to se jasno vidi po tome što Atlanski okean u ovom trenutku okružuje pet ciklona.

Ovo se dešava tek drugi put u istoriji. Prethodni put je pet ciklona – oluja, tropskih oluja ili tropskih depresija u Atlantiku bilo 1971. godine ,prenosi "Si-En-En".

Trenutno su u oko ovog okeana uragan Polet, uragan Sali, tropska oluja Tedi, tropska oluja Viki i tropska depresija Rene.

Uragan Paulette u ponedeljak rano ujutro pogodio je Bermude. Dok se trenutno udaljava od te lokacije, vidljive su njegove posledice. Jaki vetrovi, olujni udari i obilne kiše verovatno će se nastaviti sve do popodneva.

Očekuje se da će i Polet nastaviti da jača dok se kreće prema otvorenom Atlantiku. Uragan bi u sredu mogao dobiti status velikog uragana, sa brzinom vetra od najmanje 111 metara po satu.

Ako se to dogodi, to bi bio tek drugi uragan koji je to postigao ove sezone. Atlantska sezona uragana obično u proseku ima tri glavna uragana. Tropska depresija Rene, koja je proteklog vikenda bila tropska oluja nastaviće da slabi dok prolazi kroz centralni deo okeana.

Očekuje se da ova oluja neće pogoditi kopno, a takođe se predviđa da će se raspršiti u naredna dva dana.

Uragan Sali trenutno se kreće severozapadno kroz Meksički zaliv. Obavezna evakuacija već je u toku za nizijska područja duž zaliva.

Od ovog trenutka, predviđa se da će Sali u utorak ili sredu “uraditi” negde blizu granice između Luizijane i Misisipija. Prosečna prognozirana greška staze Nacionalnog centra za uragane je oko 80 milja, pa je prerano da se tačno utvrdi gde će biti tačan udar, navodi "Si-En-En".

Ono što je opasno kod ove oluje velika količina vode. Nacionalni centar za uragane navodi da bi količine vode mogle biti opasne po život i upozorava na velike poplave.

Očekuje se da će najveći olujni talas biti upravo istočno od mesta na koji Sali dolazi do kopna. Uz to, očekuje se da će se porast vode od navale uragana osetiti na zapadu do mesta Burns Point u Luizijani i istočno do zaliva Sent Endrejs na Floridi.

Pored olujnog udara, na nekim lokacijama se predviđaju i ekstremne količine padavina. Predviđa se da će ukupne količine padavina duž obale Meksičkog zaliva od Luizijane do florida Floride biti između 6 i 10 inča. Ova količina padavina dovešće do poplava opasnih po život.

Tropska oluja Tedi trenutno se nalazi u centralnom Atlantiku, od 1.000 milja istočno od Malih Antila. Očekuje se da će Tedi ojačati do stepena uragana u narednih nekoliko dana.

Ako se to dogodi, Tedi će biti osmi ovogodišnji uragan u Atlantskoj sezoni uragana, iza Sali.

Do kraja nedelje predviđa se da će Teddi postati glavni uragan (kategorija tri ili viša) kako se približava Bermudima. Trenutno je prerano reći da li će direktno pogoditi Bermude, ali s obzirom na trenutnu situaciju to će biti nešto što će se videti narednih dana.

Tropska oluja Viki trenutno je iznad istočnog Atlantika, samo nekoliko stotina milja zapadno od ostrva Kabo Verde.

Očekuje se da će Viki u narednih nekoliko dana naići na nepovoljne uslove, koji će do utorka ograničiti njen rast i intenziviranje.

Takođe, predviđa se da će do utorka polako ublažavati, a potom raspršiti vodom u petak, ako ne i ranije “, objavio je Nacionalni centar za uragane.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / B92.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.