PROCURELI DETALJI TRAMPOVIH PISAMA KIMU: Pa ovo je URNEBESNO!
Detalji knjige, Foto: Profimedia

DETALJI IZ NADOLAZEĆe KNJIGe

PROCURELI DETALJI TRAMPOVIH PISAMA KIMU: Pa ovo je URNEBESNO!

Tramp je navodno odbacio procenu Središnje obaveštajne agencije SAD-a (CIA) da se Severna Koreja nikada neće odreći svog nuklearnog naoružanja

Objavljeno:

Ulomci iz nadolazeće knjige "Bes" slavnog američkog novinara The Washington Posta Boba Vudvarda, osim što su otkrili da je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp skrivao koliko je zapravo opasan koronavirus, daju i uvid u odnos između Trampa i severnokorejskog vođe Kim Džong-una.

Kako prenosi Associated Press, Woodward piše da je Kim impresionirao Trampa kada su se 2018. godine prvi put susreli u Singapuru. Tramp kaže da je Kim "više nego pametan". Također, Trump tvrdi da mu Kim "govori sve" te mu je čak u detalje prepričao kako je 2013. godine dao ubiti vlastitog ujaka Jang Song-thaeka.

Tramp je navodno odbacio procenu Središnje obaveštajne agencije SAD-a (CIA) da se Severna Koreja nikada neće odreći svog nuklearnog naoružanja, a Vudvardu je rekao da CIA "nema pojma" kako se treba baviti Pjongjangom.

Američki predsednik utvrdio je i da njegova tri sastanka s Kimom nisu ništa posebno. "Trebaju mi dva dana. Sastali smo. Nisam mu ništa dao", rekao je Tramp te uporedio vezu Severne Koreje i njenog nuklearnog oružja s osobom koja ima kuću koju voli, ali je "jednostavno ne može prodati".

foto: EPA-EFE/KCNA

'Duboko prijateljstvo'

Kim je navodno pozitivno reagovao na pažnju koju mu je Tramp poklonio te ga je u jednom pismu oslovio s "vaša ekscelencijo". Kim je u jednom od pisama napisao da veruje da njegovo i Trampovo "duboko i posebno prijateljstvo" delovati kao "magična sila".

CNN piše da je Vudvard tokom pisanja knjige dobio uvid u 25 nikad viđenih pisama koje je Tramp razmenio s Kimom te da su dobili transkript dva takva pisma.

Vudvard u knjizi piše da su ta neobična pisma puna ličnih deklaracija lojalnosti koje bi se pre mogle čuti u razgovorima između ljubavnih partnera ili vitezova Okruglog stola. CNN donosi odlomak u kojem Kim Trampa oslovljava s "vaša ekscelencijo".

"Čak ni sad ne mogu zaboraviti taj istorijski trenutak kada sam držao ruku Vaše Ekscelencije na tom lepom i svetom mestu dok je celi svet gledao sa zanimanjem i nadam se da ću ponovno doživeti čast toga dana", napisao je Kim Trampu 25. decembra 2018. godine. Tramp mu je nekoliko dana kasnije ovako odgovorio: "Poput vas, ne sumnjam da će naše dve zemlje ostvariti veliki rezultat i da ga jedino mogu ostvariti dvojica vođa poput nas."

Nakon što su se u junu 2019. godine susreli u Hanoju, Kim je Trampu napisao sledeće: "Svaki minut koju smo podelili pre 103 dana u Hanoju bila je i slavni trenutak koji ostaje dragoceno sećanje."

foto: EPA-EFE/ JIM LO SCALZO / POOL

'Unikatan stil'

Trump je Kimu istog meseca napisao da on smatra da njih dvojica imaju "unikatan stil" i "posebno prijateljstvo". "Samo ti i ja, zajedničkim snagama, možemo rešiti probleme koji postoje između naše dve države i okončati gotovo 70 godina neprijateljstva te doneti prosperitet na Korejsko poluostrvo koje će nadići naša najveća očekivanja - a vi ćete biti taj koji će voditi. Biće to istorijsko!", napisao mu je Tramp.

Tramp i Kim nastavili su razmenjivati takve poruke sve tamo do jula 2019., kada se Kim pobunio zato što Sjedinjene Države i Južna Koreja nisu prestale s vojnim vežbama. "Uvređen sam i ne želim ovaj osećaj skrivati od vas. Zaista sam se jako uvredio", napisao je Kim. "Vaša ekscelencijo, neizmerno sam ponosan i počašćen što imamo odnos u kojem ja vama mogu tako što reći, a i vi meni."

Tramp i Kim počeli su se dopisivati nakon tenzija iz 2017. godine, kada je Tramp Kima oslovio s "Little Rocket Man" i zapretio da će na severnokorejske raketne provokacije odgovoriti s "besom kakav svet još nije video". Vudvard piše da je tadašnji američki ministar odbrane Džejm Metis verovao da Tramp neće puno postići s ismevanjem i pretnjama te da mu je to rekao. Tramp je pak Vudvardu rekao da je njegova odluka da se sastane s Kimom sprečila rat.

"Bio je totalno spreman na to", rekao je 13. decembra 2019. Tramp Vudvardu. "I očekivao je to. No onda smo se sastali."

'Da ja nisam predsednik, bilo bi rata'

Tramp je Vudvardu 30. decembra rekao da misli da bi bilo rata da on nije bio predsednik. "Možda bi do sada već završio, a možda i ne bi. Bio bi to veliki rat", dodao je.

Vudvard je u svojoj knjizi otkrio da je Tramp u jednom trenutku, valjda kada je video da se Kim neće razoružati, pokušao s drukčijom taktikom - pozivom u bioskop ili na golf.

"Radiš li ti ikad nešto drugo osim što lansiraš rakete?", pitao je Tramp Kima. "Hajdemo u bioskop zajedno. Odigrajmo partiju golfa."

CIA nikada nije utvrdila ko je napisao i napravio Kimova pisma Trampa, ali Vudvard piše da ih Agencija smatra "remek-delima".

"Analitičari su se divili sposobnostima osobe koja je uspela pronaći pravi odnos laskanja i podilaženja Trampovom osaećaju vlastite važnosti i bivanja u središtu svetskih zbivanja."

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.