TRAMP DONEO ISTORIJSKU ODLUKU: Ovo je veoma, veoma ozbiljno i ima dalekosežne posledice
Trampova administracija redukuje kontakte sa SZO, Foto: EPA-EFE/Yuri Gripas / POOL

RUŠE SE MOSTOVI

TRAMP DONEO ISTORIJSKU ODLUKU: Ovo je veoma, veoma ozbiljno i ima dalekosežne posledice

Ovako kontradiktorno postupanje Vašingtona ukazuje da Tramp s jedne strane želi da ukaže na ogromne izazove s kojima se američka administracija suočila tokom pandemije i želi da kazni SZO jer ne prihvata da se Kina proglasi krivcem za širenje korona virusa u svetu

Objavljeno: 07:25h

Trampova administracija naložila je svom diplomatskom koru da redukuje kontakte sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO).

Dok predsednik Tramp ruši mostove između SAD i SZO, deo administracije nastoji da sačuva američki uticaj u SZO promovisanjem dugoročnih reformi i davanjem ovlašćenja pojedinim američkim diplomatama da nastave s radom na programima SZO protiv dečije paralize, HIV i drugih infektivnih bolesti, navodi se u analizi uglednog vašingtonski magazina Forin polisi.

Međutim, najnovije instrukcije - da se preseku vitalni diplomatski kontakti i saradnja sa SZO stigle su iz Stejt departmenta, iako SAD ne nameravaju da istupe iz članstva u SZO do sredine 2021. godine.

Ovako kontradiktorno postupanje Vašingtona ukazuje da Tramp s jedne strane želi da ukaže na ogromne izazove s kojima se američka administracija suočila tokom pandemije i želi da kazni SZO jer ne prihvata da se Kina proglasi krivcem za širenje korona virusa u svetu.

S druge strane, očigledno da se Bela kuća, nevoljno, oslanja i dalje na SZO kao predvodnika u globalnoj bitki protiv brojnih smrtonosnih oboljenja koja bi, ukoliko bi bila zanemarena, mogla da ugroze i Ameriku.

foto: EPA/MARTIAL TREZZINI

"Dopalo se to nekome ili ne, izgleda da SAD ipak ne mogu da žive bez SZO", ocenio je Jandžong Huang, stariji saradnik za globalna zdravstvena pitanja pri njujorškom Savetu za međunarodne odnose.

Iz Stejt departmenta je prošle nedelje saopšteno da će Trampova administracija uputiti oko 80 miliona dolara koje duguje SZO na račune UN, ali za druge programe svetske organizacije.

Alma Golden, zvaničnica američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) nedavno je izjavila da će SAD nastaviti da sarađuju sa SZO samo u situacijama kada "SZO pokaže da je sposobna da rešava određene probleme kojima alternativni partneri nisu dorasli".

"USAID je odlučan da obezbedi da naše istupanje iz SZO ne ugrozi dostupnost medicinske pomoći najugroženijima", rekla je Goldenova.

Iz Stejt departmenta je prošle nedelje saopšteno da će Trampova administracija uputiti oko 80 miliona dolara koje duguje SZO na račune UN, ali za druge programe u nadležnosti svetske organizacije.

Jandžong Huang smatra da je zvanični Vašington, svojim odnosom prema SZO i željom da i u tom slučaju zauzme ulogu svetskog lidera, uznemirio svoje evropske partnere.

"Pozicija SAD kao svetskog lidera u koordinisanju svetskog zdravstvenog sistema (poretka) je podrivena. Po svemu sudeći, moglo bi se reći da je Amerika svoju ulogu globalnog lidera predala na srebrnom poslužavniku Kini", zaključio je Jandžong Huang, a preneo Forin polisi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.