NEMA NIŠTA DŽABE ZA "BRAĆU": Ruski Gasprom još uvek zadržava isporuke gasa ka EU kroz teritoriju Ukrajine
Foto: giphy

gas nije besplatan

NEMA NIŠTA DŽABE ZA "BRAĆU": Ruski Gasprom još uvek zadržava isporuke gasa ka EU kroz teritoriju Ukrajine

Nakon dugogodišnjih sporova oko krađe ruskog gasa u tranzitu kroz Ukrajinu prema Evropskoj Uniji, ruski Gasprom je najpre obustavio isporuke preko ove zemlje i počeo da gradi alternativne gasovode Severni tok i Turski tok. Sada je konačno sklopljen sporazum između Gasproma i Vlade Ukrajine, ali gas još uvek nije prostrujio kroz cevi u Ukrajini.

Objavljeno:

Ruski Gasprom je saopštio da nije dobio potpisani primerak sporazuma iz Kijeva i da će gas krenuti ka evropskim potrošačima tek pošto u Moskvu stigne taj dokument.

Portparol Gasproma Sergej Kuprijanov je rekao da ova kompanija nije preko zvaničnih kanala primila sporazum o nadgledanju tranzita gasa koji su potpisale sve strane i da se stoga odlaže početak rada posmatrača.

Ukrajina je noćas potpisala sporazum o nadzoru tranzita ruskog gasa ka zemljama Evrope, izjavila je ukrajinska premijerka Julija Timošenko.

Prethodno je češki ministar industrije i trgovine Martin Riman, koji je o tome pregovarao u ime EU, izjavio da isporuka prirodnog gasa iz Rusije, preko Ukrajine, "može početi u nedelju".

"Isporuka gasa može početi u nedelju ukoliko svi budu radili 100 odsto", rekao je Riman posle razgovora premijera Češke i Ukrajine, Mireka Topolaneka i Julije Timošenko.

"Mi smo stavili potpis na protokol koji je sličan onome koji je već prihvaćen u Briselu, ali bez Rusije. Složili smo se da posmatrači Unije posete sve Ukrajinske gasne i izvozne stanice sa ruske strane", rekla je Julija Timošenko.

Agencija AP dodaje da je u Kijevu potpisan sporazum o tome da EU predvodi nadzor trazita ruskog gasa ka drugim zemljama.

Topolanek je izjavio da potpisivanje otvara put obnavljanju ruskih isporuka gasa.

Sporazum o nadzoru su u subotu potpisale najpre Rusija i EU.

Nakon petočasovnih razgovora u Moskvi, ruski premijer Vladimir Putin rekao je da će se isporuke ruskog gasa u Evropu nastaviti čim međunarodni stručnjaci počnu da nadgledaju protok gasa.

Putin je, posle razgovora sa premijerom Češke i predstavnikom EU Mirekom Topolanekom, rekao da su sa ruske strane taj dokument potpisali potpredsednik Vlade Igor Sečin i šef "Gasproma" Aleksej Miler, dok ga je ipred Češke, koja predsedava EU, potpisao ministar industrije i trgovine Martin Riman.

"Mi smo se s tim predlogom složili", rekao je Putin i istakao da je reč o organizaciji kontrole na svim tačkama transportnog sistema gasa Ukrajine i odgovarajućih na teritoriji Rusije, na granici između Ukrajine i evropskih država i na teritoriji evropskih država koje se graniče s Ukrajinom.

Ruski premijer istakao je da mu je šef Evropske komisije Žoze Manuelo Barozo u petak preneo da je s predsednikom Ukrajine Viktorom Juščenkom usaglasio sastav komisije.

U komisiji će biti predstavnici Naftogasa Ukrajine, eksperti evropskih država, predstavnici ministarstava trgovine Rusije i Ukrajine, predstavnici Evropske komisije, kupci ruskog gasa, predstavnici-eksperti međunarodnih posmatračkih organizacija i, na predlog Češke, eksperti norveškog gasnog koncerna, rekao je Putin, prenosi BBC.

Bonus video:

espreso.co.rs/tanjug


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.