TORLAK BI MOGAO DA NAPRAVI I DO 20 MILIONA VAKCINA, ALI POSTOJI USLOV: Oglasila se direktorka, doktorka Stoiljković
Direktorka Instituta "Torlak" dr Vera Stoiljković o vakcini protiv korona virusa, Foto: Printscreen/Youtube

20 MILIONA VAKCINA

TORLAK BI MOGAO DA NAPRAVI I DO 20 MILIONA VAKCINA, ALI POSTOJI USLOV: Oglasila se direktorka, doktorka Stoiljković

Nacionalna referentna laboratorija Instituta "Torlak" vrši analizu briseva građana pristiglih od strane za to nadležnih Zavoda za javno zdravlje

Objavljeno:

Paralelno sa borbom protiv virusa Covid 19, na "Torlaku" se proizvodi i vakcina protiv sezonskog gripa koja će nam na jesen i te kako pomoći da zaustavimo sudar korone i gripa.

U intervjuu za "Blic" dr Vera Stoiljković, direktorka Instituta "Torlak", kaže da je ova ustanova u februaru mesecu počela sa proizvodnjom vakcine protiv sezonskog gripa. U ovom trenutku, kapacitet za proizvodnju je 500.000 doza na godišnjem novu, dok bi uz ulaganje u realizaciju novog proizvodnog pogona od strane države Institut "Torlak" bio u stanju da proizvede i do 20 miliona doza na godišnjem nivou, čime bi zadovoljio kako potrebe stanovništva u Srbiji tako i u regionu.

Sve snage usmerene su na borbu protiv infekcije Covid 19, "Torlak" je od početka uključen u ovu priču. Kako se borite sa celokupnom situacijom?

Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" je već u drugoj polovini feburara meseca počeo sa testiranjem biološkog materijala za koji je postojala osnovana sumnja da je zaražen bolešću Covid 19, izazvanu virusom SARS-CoV 2. Po proglašenju epidemije, a naročito po proglašenju vanrednog stanja od Vlade Republike Srbije, Nacionalna referentna laboratorija za grip i druge respiratorne viruse službe za laboratorijsku dijagnostiku Instituta "Torlak" je sve svoje raspoložive kadrovske i materijalne kapacitete usmerio na borbu protiv Covida 19.

Koliko maksimalno testiranja možete obaviti u toku dana?

Počev od marta meseca, kada je kapacitet testiranja na Institutu "Torlak" bio 350 testova dnevno, svojom angažovanošću, kontrolom, pravilnim usmeravanjem svog kadrovskog kapaciteta i na kraju velikim i požrtvovanim zalaganjem svojih zaposlenih, "Torlak" je povećao kapacitet testiranja, koji, na dnevnom nivou, u proseku iznosi preko 1.500 testova.

foto: EPA-EFE/ NARONG SANGNAK, Ilustracija

Koliko ste od početka epidemije obavili testova, koliko je to obiman i zahtevan posao?

Počev od trenutka proglašenja epidemije na teritoriji Republike Srbije, Nacionalna referentna laboratorija za grip i druge respiratorne viruse Službe za laboratorijsku dijagnostiku Instituta "Torlak" je, metodom Real time PCR, testirao preko 100.000 građana. Što se obimnosti i zahtevnosti posla tiče, dovoljno je reći da je "Torlak" od samog početka epidemije sve svoje raspoložive resurse preuzmerio na borbu protiv Covida 19, i u tom smislu, angažovao sav svoj raspoloživi kadrovski kapacitet, istovremeno vodeći računa i o održavanju nivoa proizvodnje vakcina, seruma i dijagnostičkih preparata, kao njegove osnovne delatnost, angažujući pritom kadrove iz drugih organizacionih jedinica Instituta.

Imali smo priliku da vidimo redove ispred "Torlaka", koliko ljudi dođe u jednom danu?

Nacionalna referentna laboratorija Instituta "Torlak" vrši analizu briseva građana pristiglih od strane za to nadležnih Zavoda za javno zdravlje. Ali istovremeno pruža uslugu laboratorijske dijagnostike licima za koje postoji sumnja da su zaražena bolešću Covid 19, izazvanom virusom SARS-CoV 2, na njihov lični zahtev. Danas se taj broj kreće između 200 i 300 dnevno, iako je u jednom trenutku, shodno porastu broja zaraženih, taj broj dostizao i do 400 lica na dnevnom nivou.

Koliko dugo se čekaju rezultati testova?

U proseku, svi rezultati analiza briseva, kako oni po zahtevu građana tako i oni koji se Institutu "Torlak" dostavljaju od strane Covid ambulanti, izdaju se u roku od 24 do 48 sati.

foto: EPA-EFE/ Rodrigo Sura

Posle 15 godina "Torlak" ponovo proizvodi vakcinu protiv sezonskog gripa. Da li je sve spremno za proizvodnju?

Proizvodnja vakcine protiv sezonskog gripa počela je u februaru mesecu. U jednom trenutku bila je prekinuta usled proglašenja vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa SARS-CoV 2, ali je pregrupisavanjem i stabilizacijom kadrovskih kapaciteta u Institutu "Torlak" ista nastavljena u maju mesecu tekuće godine, kada su se ujedno stekli svi neophodni uslovi za bezbedan rad.

Da li je realno očekivati da Torlak u jednom trenutku otpočne proizvodnju dovoljne količine vakcina?

Trenutni maksimalni kapacitet pogona za proizvodnju vakcine protiv gripa koji poseduje Institut "Torlak" je 500.000 doza godišnje. Shodno planu proizvodnje za 2020. godinu, planiramo da proizvedemo što veći broj vakcina, shodno navedenim maksimalni kapacitetima. Međutim, uz neophodno ulaganje u proizvodni i kadrovski kapacitet, kao i uz ulaganje u realizaciju novog proizvodnog pogona od strane države, Institut "Torlak" bi bio u stanju da proizvede i do 20.000.000 doza na godišnjem nivou, čime bi zadoviljio kako potrebe stanovnišva u republici Srbiji tako i potrebe u regionu, za predmetnom vakcinom.

foto: Ilustracija, EPA-EFE/ OMER MESSINGER

Proizvodnja šest vrsta vakcina

Koliko vakcina "Torlak" trenutno proizvodi i koje su to vakcine?

U okviru proizvodnog pogona Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", trenutno se proizvode, BCG vakcina liofilizovana – vakcina protiv tuberkuloze, Tetavaksal-T® - vakcina protiv tetanusa, adsorbovana, Ditevaksal-T® - vakcina protiv difterije i tetanusa, adsorbovana, Ditevaksal-T® za odrasle - vakcina protiv difterije i tetanusa za odrasle, adsorbovana, Aldipete-T® - vakcina protiv difterije i tetanusa i velikog kašlja, adsorbovana, kao i virusna vakcina - TorVaxFlu - vakcina protiv sezoskog gripa, splitovana inaktivisana.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.