Naučnici probudili MIKROBE SA DNA OKEANA: Bili su skriveni 100 MILIONA GODINA (VIDEO)
Mikrobi sa morskog dna, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

oblik života

Naučnici probudili MIKROBE SA DNA OKEANA: Bili su skriveni 100 MILIONA GODINA (VIDEO)

Ekipa naučnika, koju je predvodila japanska agencija podmorskih nauka i tehnologije, izabrala je suptropski deo Južnog Pacifika.

Objavljeno:

Naučni su uspeli da "probude" mikrobe stare više od 100 miliona godina sakrivene ispod okeana, na mestu koje nije odgovarajuće za život, navodi se u studiji koju je danas preneo časopis Nejčer komjunikejšen (Nature Communications).

Rezultati istraživanja otkrivaju neverovatnu mogućnost jednom od prvih i najprimitivnijih oblika života na Zemlji da opstane tokom nekoliko desetina miliona godina praktično bez kiseonika, ni hrane. Mikrobi su "probuđeni" u laboratoriji.

Jedna naučna ekspedicija je pre deset godine krenula u istraživanje dubina Tihog okeana i uzela je uzorke starih naslaga sakrivenih oko 100 metara ispod okeanskog dna, što je gotovo 6.000 metara ispod površine vode. Neke od tih naslaga su stare više od 100 miliona godina.

Ekipa naučnika, koju je predvodila japanska agencija podmorskih nauka i tehnologije, izabrala je suptropski deo Južnog Pacifika. To je najmanje aktivna zona celog okeana jer je izuzetno siromašna hranljivim materijama i tako a priori vrlo malo pogodna za život.

Naučnici su uzorke stavili u inkubaciju, kako bi mikrobi "izašli". Na veliko iznenađenje, istraživači su uvideli da nisu otkrili fosilne delove naslage, već mikrobe koji su preživeli i koji čak imaju sposobnost da rastu i da se razmnožavaju.

U početku sam bio skeptičan, ali se ispostavilo da je 99,1 odsto mikroba na starim naslagama starim 101,5 miliona godine još živo i čak spremno da jede - rekao je glavni autor studije Juki Morono.

- Sada znamo da ne postoji ograničeno doba za organizme u biosferi ispod morske površine. To mesto je odlično za istraživanje ograničenosti života na Zemlji - rekao je naučnik.

Tragovi kiseonika na naslagama su omogućili mikrobima opstanak a pri tome mikrobi nisu trošili energiju. Mikrobi na površini ne mogu da opstanu u takvim uslovima, navodi se u studiji.

Ranija istraživanja su pokazala da bakterije mogu da opstane u najmanje "gostoprimljivim" delovima Zemlje i to bez kiseonika. Nova studija dokazuje izvanrednu otpornosti tih organizama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.