100 SLUČAJEVA ZARAZE MEĐU TURISTIMA: Grci pojačavaju mere u strahu od širenja virusa!
Nakon pojave žarišta u Srbiji, grčke vlasti su pojačale testiranje na graničnom prelazu Promahonas sa Bugarskom, Foto: Profimedia, Google maps

turizam u banani

100 SLUČAJEVA ZARAZE MEĐU TURISTIMA: Grci pojačavaju mere u strahu od širenja virusa!

Portparol je ukazao da je glavni rizik sada u malim mestima

Objavljeno:
  • 1

Grčke vlasti su danas izrazile zabrinutost zbog povećanja broja zaraženih korona virusom na Balkanu, ističući rizik od "uvezenih slučajeva" zbog dolaska turista preko kopnenih granica u zemlju.

Dok je u Grčkoj i dalje mali broj novozaraženih korona virus, sa manje od 50 slučajeva dnevno, zabrinutost izaziva činjenica da turisti čine više od 50 odsto zaraženih.

"Od 31.169 testova koji su izvršeni na svim ulazima u zemlju izmedju 1. i 6. jula, samo 100 slučajeva je bilo pozitivno ili 0,3 odsto", rekao je na konferenciji za novinare portparol vlade Steljos Pecas.

Povećanje broja slučajeva je "pod kontrolom", ali "najveći problemi dolaze sa kopnenih granica sa Balkanom (...) gde je iznenadna tendencija povećanja rizika od uvezenih slučajeva", upozorio je on.

Portparol je ukazao da je glavni rizik sada u malim mestima Grčke gde nisu dovoljno poštovane mere fizičkog distanciranja i nošenja maske.

Grčke vlasti su zato izrazile spremnost da sledeće nedelje ponovo uvedu mere ograničenja.

Pecas je rekao da su vlasti "odlučne da zaštite većinu od neozbiljne nekolicine", dodajući da će vlada verovatno saopštiti nova ograničenja u ponedeljak ukoliko to bude bilo potrebno.

Najmanje sedam srpskih turista je od ponedeljka testirano pozitivno na korona virus i oni su smešteni u karantin.

Grčke vlasti u mestu Edipsos na ostrvu Evia trenutno testiraju 80 srpskih turista smešetenih u jednom hotelu gde je jedan par imao pozitivan test na korona virus, javljaju mediji.

Od otvaranja granica sredinom juna, Grčka turiste koji dolaze testira na osnovu algoritma koji obuhvata niz podataka o epidemiološkom riziku i njihove prijave za dolazak, s ličnim podacima.

Nakon pojave žarišta u Srbiji, grčke vlasti su pojačale testiranje na graničnom prelazu Promahonas sa Bugarskom, glavnom ulaznom tačkom brojnih turista sa Balkana, a u ponedeljak su ga zatvorile za državljane Srbije do 15. jula.

"Sa zabrinutošću čekamo razvoj epidemiološke krivulje do kraja jula", rekao je javnoj televiziji profesor zaraznih bolesti Medicinskog fakulteta u Atini Nikolaos Sipsas.

Sa 193 umrlih na manje od 3.700 zaraženih korona virusa od kraja februara, Grčka je i dalje jedna od evropskih zemalja najmanje pogođenih pandemijom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media