OVO SU ZEMLJE U KOJIMA JE KORONA UBILA NAJVIŠE LJUDI: U jednom gradu smrtnost je bila četiri puta veća!
Korona virus, Foto: Espreso

spisak

OVO SU ZEMLJE U KOJIMA JE KORONA UBILA NAJVIŠE LJUDI: U jednom gradu smrtnost je bila četiri puta veća!

U Velikoj Britaniji se nalazi devet od 30 najteže pogođenih regiona

Objavljeno: 09:32h

Statistički podatci iz 700 regiona 19 evropskih zemalja pokazuju da je takozvani višak mortaliteta izazvan pandemijom korona virusa neravnomerno raspoređen - naročito pogađajući 30 regiona

U tim regionima je bio najmanje dva puta viši u odnosu na mortalitet koji se, na osnovu proseka, obično očekuje u periodu od marta do maja, što je činilo oko trećinu od 200.000 ljudi, koliko je iznosilo povećanje broja umrlih u svim obuhvaćenim zemljama od desete do devetnaeste sedmice pandemije KOVID-19.

U Velikoj Britaniji se nalazi devet od 30 regiona, a ostali su u Španiji, Italiji i Francuskoj.

Sa četiri puta više umrlih u martu i aprilu nego obično, najveći višak mortaliteta zabeležio je Bergamo, grad u severnom italijanskom regionu Lombardija, najteže pogođenim pandemijom.

U Madridu i okolnim područjima blisko povezanim sa španskom prestonicom, broj umrlih bio je skoro tri puta veći od očekivanog, a dvostruko veći u Barseloni.

Što se tiče Velike Britanije, najteže pogođen je region Londona, mada je dvostruko veći broj umrlih od očekivanog registrovan i na severu i severozapadu zemlje, ali je i u trećini svih britanskih regiona povećanje iznosilo više od 50 odsto.

Mortalitet je u većini najteže pogođenih zemalja dostigao svoj vrhunac u martu i aprilu, dok je u nekima, kao što su Velika Britanija i Švedska, bio i dalje visok u maju.

Od uvođenja mera izolacije, broj umrlih u Engleskoj i Velsu na nedeljnom nivou 30. juna je prvi put pao ispod petogodišnjeg proseka.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.